Asa-i ca sunteti in cautarea retetelor perfecte de Craciun? Fursecurile sunt cele mai iubite in aceasta perioada si sunt numai bune de rontait cu un pahar cald de lapte, de servit musafirii si colindatorii, de lasat sub brad pentru Mos Craciun si de pus in cutiute cadou. Am adunat cateva idei dragalase din ultimii ani pentru voi.

  1. Piersici cu crema de cacaoGasiti reteta dand click aici.

Piersicile sunt printre cele mai iubite deserturi de Craciun si cum sa nu fie? cand crema aceasta minunata de cacao si nuci e invelita intr-un aluat fraged cu gust intens de unt si sunt bine, bine tavalite prin zaharul ce le face sa para proaspat ninse.

2. Braduti de ciocolataGasiti reteta dand click aici.

Ati mancat “Braduti de Craciun” in copilarie? Nu i-am mai vazut de mult pe mesele de Craciun, asa ca a venit momentul sa ne reamintim de ei. Sunt ciocolatosi si moi si mai ales: nu necesita coacere! Pentru ca ii facem dintr-o compozitie de biscuiti, cacao, unt si nuci, asemanatoare celei de salam de biscuiti, dar mult mai fina. Nu va faceti griji daca nu aveti forme speciale, ii puteti modela in interiorul unei palnii sau puteti face un con de carton sau folie de aluminiu.

3. Fursecuri de turta dulceGasiti reteta dand click aici.

Stii ca se apropie Craciunul cand peste tot poti simti mirosul imbietor de turta dulce parfumata cu scortisoara, ghimbir, cardamom si nucsoara. Trebuie sa recunosc ca anul acesta am inceput sa coc turta dulce inca din septembrie explorand si testand diferite retete, pana am gasit varianta mea preferata. Plina de arome, frageda, crocanta la exterior, moale la interior, datorita ingredientului meu preferat cand vine vorba de fursecuri sau biscuiti: untul.

4. Prajitura SemilunaGasiti reteta dand click aici.

Fie ca ati crescut cu acest desert de sarbatoare, fie ca sunteti in cautarea unei retete rapide de Craciun, va veti indragosti sigur de aceste mici Semiluni cu nuci si lamaie. Compozitia se face folosind un singur bol si forma adorabila o puteti da taind blatul cu un pahar. Mi-a fost draga prajiturica aceasta inca din copilarie si fiecare semiluna venea cu un val de amintiri frumoase si caldura in suflet. 

5. Arici cu nuciGasiti reteta dand click aici.

Ati mancat vreodata “Arici”? Sunt niste fursecuri micute, fragede, aromate cu vanilie si cu tepi crocanti de nuci coapte. Sunt numai buni de pus pe masa cu delicii de Craciun si cei mici ii vor adora. Voi le puteti adauga si un nasuc & ochisori din ciocolata, eu de aceasta data am facut varianta traditionala.

6. Fursecuri moi cu stafide sau merisoareGasiti reteta dand click aici.

Fursecurile aceste au fost macar o data infulecate cu pofta de fiecare dintre noi in copilarie. Fursecuri cu unt si stafide, atat de simplu si atat de bun. Stafidele au lenevit in esenta de rom si au un parfum minunat, iar untul da o textura atat de fina si frageda aluatului acesta deloc pretentios. Sunt gata in cateva minute, se formeaza cu lingura direct in tava si aveti nevoie doar de cateva ingrediente pentru a le face.

7. Faguri cu crema de ciocolataGasiti reteta dand click aici.

Anul acesta am facut pentru prima data Faguri cu crema de ciocolata, un desert specific de Sarbatori de care am auzit de multe ori, de-a lungul anilor, in preajma Craciunului. Cumva, anii au trecut si mereu s-au aflat pe lista mea de retete pe care trebuie sa le incerc, dar tot nu apucam sa ii fac. Anul acesta m-am apucat inca de la inceputul lunii sa pun in aplicare diferite variante de aluat pentru vafe si ta-daaa! Acum avem si reteta perfecta, din punctul meu de vedere, cu aceeasi crema traditionala, parfumata cu rom si vafe fragede ce se fac tot mai bune de la o zi la alta.

8. Biscuiti spritatiGasiti reteta dand click aici.

Voi cu ce denumire ii stiti? Va mai amintiti biscuitii acestia facuti la masina de tocat? Biscuiti spritati/Ciocalai/ Biscuiti dati prin masina sau Biscuiti la furculita? Daca va aduceti aminte de ei inca din copilarie, atunci sigur stiti si ca sunt genul de biscuiti care raman proaspeti si 2 saptamani si ca devin din ce in ce mai buni de la o zi la alta. In mod traditional se fac folosind o forma speciala ce se ataseaza masinii de tocat, dar dupa cum zice si denumirea biscuitilor “la furculita” ii puteti face si pur si simplu modeland mici cilindri pe care crestati dungulite cu furculita.

9. Fursecuri Linzer cu ciocolata sau dulceataGasiti reteta dand click aici.

Fursecurile Linzer umplute cu ciocolata sunt rasfatul perfect de Sarbatori sau pot fi un cadou tare dragut pe care sa-l oferi celor dragi in cutiute frumoase.
Biscuitul este moale si fraged, in timp ce crema este un ganache de ciocolata delicios. Un adevarat deliciu, promit!
Si raman fragede si proaspete pana la o saptamana, dar sunt destul de sigura ca nu vor ajunge atat de departe:)) vor fi infulecate imediat.

10. Nuci umplute cu caramel: Gasiti reteta dand click aici.

Nu e nimic mai frumos ca momentul in care ne strangem intr-o zi friguroasa de iarna, in bucatarie, sa povestim si sa pregatim impreuna cu cei dragi ceva delicios, iar reteta aceata de Nuci cu crema de caramel este perfecta pentru Sarbatori sau pentru un weekend in care gatiti in familie. Cei mari pregatesc si coc aluatul in timp ce cei mici pot curata marginile de nuca sau le pot umple cu crema de caramel.

Bonus: Ciocolata de casa cu napolitana si fistic – Gasiti reteta dand click aici.

Gustul copilariei se impleteste cu textura sfaramicioasa a ciocolatei de casa, cu aroma de rom, gustul de cacao si crocantenia fisticului si a napolitanei. Si tare bine le mai sta impreuna, fiecare bucatica e un adevarat rasfat. Acest rasfat o sa va rapeasca doar 15 minute de munca, atat de repede se face aceasta ciocolata de casa mi-nu-na-ta!