Piersicile sunt printre cele mai iubite deserturi de Craciun si cum sa nu fie? cand crema aceasta minunata de cacao si nuci e invelita intr-un aluat fraged cu gust intens de unt si sunt bine, bine tavalite prin zaharul ce le face sa para proaspat ninse.

Pana anul acesta eram convinsa ca reteta este lunga, intortocheata si foarte complicata, ei bine nu e. Ba e chiar mult mai usoara decat ma asteptam, iar acest desert atat de apreciat poate si foarte practic, pentru ca puteti pregati cojile chiar si cu o saptamana inainte. Sau puteti congela fursecurile intregi si rezista mi-nu-nat.

Hai sa va arat cum le pregatim.

Reteta

  • Timp de gatire: 100 min
  • Persoane: 6
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • Pentru aluat: 200g de unt rece
  • 140g de zahar
  • 10g zahar vanilat
  • 80ml smantana (cu cel putin 35% grasime)
  • 2 galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita coaja de lamaie si 1 lingurita coaja de portocala (sau esente)
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 400g faina
  • 7g praf de copt
  • Pentru crema: 50g cacao
  • resturile de coji (daca se crapa sau sfarama vreo coaja, daca nu, puteti folosi 100g de biscuiti macinati)
  • 100g de zahar
  • 75g de nuci macinate
  • 100g unt
  • o lingurita esenta de rom
  • o lingurita esenta de vanilie
  • 100ml apa (optional, adaugati doar la final in functie de consistenta obtinuta – aceasta trebuie sa fie moale, dar nu lichida)
  • Pentru decor: 200g zahar alb
  • colorant alimentar rosu
  • colorant alimentar galben
  • 150ml apa
  • 100g zahar (pentru pus la fiert)
  • optional: 2-3 picaturi de esente sau coaja rasa de lamaie / portocala
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol larg amestecati untul si zaharul + zaharul vaniliat, folosind un mixer. Mixati pana cand capata o consistenta de crema.
  3. Adaugati si celelalte ingrediente din lista pentru aluat. Amestecati si omogenizati. Veti obtine un aluat fraged, usor sfaramicios. Daca acesta nu se omogenizeaza perfect, adaugati treptat cate o lingurita de apa rece. Lasati apoi la rece minim 15 minute.
  4. Preincalziti cuptorul la 170C si tapetati o tava cu hartie de copt.
  5. Din aluatul obtinut modelati bilute de aproximativ 3- 3,5 cm diametru – adica aprox. 20 de grame (puteti folosi un cantar pentru a va asigura ca jumatatile sunt egale).
  6. Asezati bilutele in tava cu spatiu intre ele si coaceti timp de 20-25 de minute la 170C sau pana cand devin aurii si ferme.
  7. Dupa ce scoateti bilutele de la copt, lasati-le sa se raceasca aproximativ 15-20 de minute si cu ajutorul unei lingurite scobiti interioarul in care veti adauga crema.
  8. Pregatiti crema amestecand toate ingredientele din lista pentru crema, mai putin apa, pe aceasta o veti adauga treptat doar daca amestecul este prea ferm.
  9. Cu o lingurita umpleti fiecare jumatate de piersica cu crema si lipiti-le intre ele.
  10. Pentru decorat trebuie sa fierbeti un sirop din apa si 100g de zahar. Cand acesta incepe sa fiarba turnati-l in mod egal in doua farfurii adanci. In fiecare farfurie adaugati cateva picaturi din colorantul alimenta (ajustati in functie de cat de intense doriti sa fie culorile).
  11. Intr-o a treia farfurie puneti zaharul prin care veti trece piersicile.
  12. Pentru a colora piesicile trebuie mai intai sa le scufundati pe jumatate fie in amestecul rosu, fie in cel galben si apoi in cealalta culoare. Tavaliti apoi bine prin zaharul tos.
  13. Asezati piersicile pe o tava sau intr-un platou si pastrati-le acoperite. Rezista foarte bine si la temperatura camerei, dar daca doriti sa le consumati in mai multe zile, le puteti pastra in frigider.