Nu e nimic mai frumos ca momentul in care ne strangem intr-o zi friguroasa de iarna, in bucatarie, sa povestim si sa pregatim impreuna cu cei dragi ceva delicios, iar reteta aceata de Nuci cu crema de caramel este perfecta pentru Sarbatori sau pentru un weekend in care gatiti in familie. Cei mari pregatesc si coc aluatul in timp ce cei mici pot curata marginile de nuca sau le pot umple cu crema de caramel.
Reteta
- Timp de gatire: 60 min
- Persoane: 6
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- Pentru aluat: 500g faina
- 200g unt la temperatura camerei
- 10 g praf de copt
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1 lingurita vanilie
- 3 oua
- 150g zahar
- Pentru umplutura:1 conserva de lapte condensat
- resturile de aluat ramas dupa curatarea marginilor de nuci
- Instructiuni
- Incepeti prin a pregati crema: Puneti la fiert intr-o oala inalta conserva de lapte condensat si lasati la fiert minim 3 ore, timp in care se va coagula si transforma in crema de caramel sau “dulce de leche”. In timpul acesta asigurati-va ca conserva de lapte este acoperita intotdeauna de apa.
- Se framanta un aluat omogen din faina, praf de copt, sare, zahar, coaja de lamaie, vanilie, oua si unt. Daca acesta ramane sfaramicios si nu se lipeste, adaugati o lingura de apa si framantati pana cand il puteti modela. Acoperiti-l si lasati-l la frigider 30 de minute.
- Modelati cu mainile bilute de aluat potrivite in functie de dimensiunea formelor in care veti coace nucile. Daca nu aveti o forma speciala puteti face chiar si biscuiti rotunzi pe care sa intindeti apoi crema si inca un biscuite.
- Coaceti fiecare biluta in forma speciala pana cand aceasta capata o culoare aurie. Nu va faceti griji daca aluatul este moale, se va intari cand se raceste. Taiati marginile inainte de a se raci pentru ca apoi vor fi tari si mai greu de manevrat fara sa se crape.
- Umpleti fiecare jumatate de nuca cu crema din crema de caramel rezultata in urma fierberii si amestecata apoi cu resturile de nuca maruntite.
- Optional puteti decora pudrand zahar pudra sau cacao.
- Pentru a deveni moi nucile este necesar sa le pastrati acoperite minim 1 o zi inainte de servire, in acest timp biscuitii vor absorbi umiditatea din crema.