Salamul de biscuiti cu ciocolata, nuci si fistic este genul de desert care nu ar trebui sa lipseasca de pe nicio masa de Craciun pentru ca desi este delicios si cu totii il iubim, este extrem de usor de facut, fara coacere, fara prea multe ingrediente costisitoare si poate fi pregatit chiar si alaturi de cei mici. In plus rezista foarte bine in frigider (pana la 2 saptamani) sau chiar luni bune in congelator. Ba chiar e si o metoda minunata de a evita risipa alimentara daca profitati de ocazie si folositi resturi de nuci si biscuiti #DeNearuncat, bucatele de ciocolata, rahat turcesc sau fructe uscate.

Reteta

  • Timp de gatire: 20 min
  • Persoane: 6
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 250g de biscuiti (puteti adauga si mai mult/putin in functie de consistenta obtinuta- aceasta ar trebui sa fie solida si usor de modelat)
  • 150g de ciocolata
  • 100ml de frisca lichida
  • 100g de zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 50g de fistic curatat
  • 50g de nuci
  • 5-6 linguri de lapte (adaugati treptat in functie de consitenta si doar daca compozitia este prea ferma)
  • Fulgi de cocos sau zahar pudra pentru decorat.
  1. Instructiuni
  2. Intr-un blender maruntiti biscuitii si nucile (ajustati in functie de textura preferata, eu am optat pentru varianta foarte fina si am pisat pana am obtinut o textura mai fainoasa)
  3. Intr-o craticioara topiti impreuna ciocolata si frisca si adaugati apoi peste amestecul de biscuiti si nuci.
  4. Adaugati zaharul, esenta de rom si presarati fisticul curatat.
  5. Adaugati treptat cate o lingura de lapte si amestecati. In functie de consistena mai adaugati sau nu. Acesta ar trebui sa aiba o textura ferma, ca de aluat modelabil.
  6. Modelati un cilindru/salam ruland intr-o foaie de hartie de copt, la fel cum ati face pentru sushi de exemplu sau o rulada. In general eu fac 2 mai mici si astfel sunt mai usor de pastrat si portionat, o bucata este perfecta pentru o servire si evitam sa se usuce cealalta jumatate.
  7. Lasati sa se raceasca la frigider pana cand capata o consistenta ferma si usor de feliat, daca va grabiti puteti folosi congelatorul.
  8. La final decorati rostogolind salamul prin fulgi de cocos sau zahar pudra si feliati.