Stii ca se apropie Craciunul cand peste tot poti simti mirosul imbietor de turta dulce parfumata cu scortisoara, ghimbir, cardamom si nucsoara.

Trebuie sa recunosc ca anul acesta am inceput sa coc turta dulce inca din septembrie explorand si testand diferite retete, pana am gasit varianta mea preferata. Plina de arome, frageda, crocanta la exterior, moale la interior, datorita ingredientului meu preferat cand vine vorba de fursecuri sau biscuiti: untul gourmet Elle & Vire.

Aluatul este extrem de usor de facut si il puteti folosi atat pentru turta dulce mai subtire si crocanta, sau pentru turta dulce mai groasa si moale. Il puteti decupa in tot felul de forme sau puteti presa modele cu stampile sau sucitoare speciale cu model.

Reteta

  • Timp de gatire: 60 min
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 150g unt Elle & Vire
  • 100g zahar brun
  • 150g melasa/miere
  • 2 oua
  • 400g faina
  • 10g praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura pudra de ghimbir
  • 1 lingura pudra de scortisoara
  • 1 lingurita de nucsoara
  • 1 lingurita de cardamom
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol larg amestecati si framantati toate ingredientele pentru aluat.In prima faza veti obtine un aluat sfaramicios si moale. Continuati sa framantati pana cand acesta devine omogen, moale si usor lipicios.
  3. Pe o folie de plastic sau hartie de copt puneti bucata de aluat. Acoperiti cu inca o folie de plastic sau hartie de copt si folosind un sucitor intindeti in functie de cat de groasa doriti sa fie turta dulce (mai groasa va fi moale, mai subtire va fi crocanta ca un biscuite).
  4. Mutati aluatul cu tot cu hartia sau folia ce il impacheteaza direct in frigider. Lasati la frigider minim 1 ora pentru a putea decupa cu usurinta apoi formele.
  5. Dupa ce aluatul s-a intarit si racit, folosind forme speciale sau prese cu model, dati forma preferata turtelor dulci.
  6. Mutati intr-o tava acoperita cu hartie de copt si coaceti in cuptorul preincalzit la 190C timp de 7-9 minute, sau pana cand incep sa isi schimbe culoarea pe margine.
  7. Cand le scoateti din cuptor acestea trebuie sa fie ferme dar inca usor moi atunci cand le presati cu degetul.
  8. Le puteti decora cu glazura sau zahar pudra.