Anul acesta am facut pentru prima data Faguri cu crema de ciocolata, un desert specific de Sarbatori de care am auzit de multe ori, de-a lungul anilor, in preajma Craciunului. Cumva, anii au trecut si mereu s-au aflat pe lista mea de retete pe care trebuie sa le incerc, dar tot nu apucam sa ii fac. Anul acesta am inceput inca de la inceputul lunii sa pun in aplicare diferite variante de aluat pentru vafe si ta-daaa! Acum avem si reteta perfecta, din punctul meu de vedere, cu aceeasi crema traditionala, parfumata cu rom si vafe fragede ce se fac tot mai bune de la o zi la alta.

Bineinteles, o data ce va familiarizati cu reteta puteti explora tot felul de umpluturi precum dulceata, marmelada, crema de ciocolata alba, dulce de leche sau caramel, chiar si crema de fistic cred ca ar fi geniala in aceasta reteta. Sa imi povestiti ce combinatii mai faceti voi,

Reteta

  • Timp de gatire: 60 min
  • Persoane: 6
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • Pentru faguri: 3 oua
  • 30g unt topit
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • coaja de la o lamaie
  • 10g praf de copt
  • 220g faina
  • 60g zahar
  • Pentru crema: 120g ciocolata neagra
  • 120ml frisca lichida
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Optional: zahar pudra pentru decor
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol incapator mixati toate ingredientele pentru faguri pana cand obtineti un amestec omogen, fara cocoloase, dens, dar care curge- asemanator smantanii.
  3. Intr-un aparat de vafe sau in forma de faguri pentru aragaz, puneti cate 1 lingurita de aluat pe placile bine incinse. Daca faceti faguri micuti, puteti coace cate 4-5 simultan, in functie de cat de mari sunt aceste placi).
  4. Repetati pana terminati aluatul. In 3-4 minute micii faguri ar trebui sa fie aurii si crocanti (vor deveni moi dupa ce se intalnesc si cu crema).
  5. Lasati sa se raceasca si intre timp pregatiti crema: Incalziti frisca lichida pana aproape de fierbere. Adaugati ciocolata tocata maruns si esenta de rom. Amestecati si lasati sa se raceasca.
  6. Folosind un pos, o punga perforata sau pur si simplu o lingurita umpleti fagurii intinzand crema pe o vafa si lipind apoi inca una.
  7. Optional ii puteti si pudra cu zahar.
  8. Pastrati-i in caserole sau pungute cu ziplock.