Ce gust are copilaria? Pentru multi dintre noi, gustul acela este dulce, cald si pudrat cu zahar vanilat. Este gustul gogosilor facute de mama sau de bunica, gustul care umplea zilele lungi de vacanta, cand bucataria mirosea a vanilie si coaja de lamaie

Aceasta reteta de gogosi rotunde, prajite in ulei si pudrate din belsug cu zahar pudra, se face dintr-un aluat extrem de simplu – exact ca cel de paine, dar parfumat cu esenta de vanilie, rom si coaja de citrice. Sunt cele mai bune cu un strop de dulceata de casa sau miere, dar sincer, nu au nevoie de nimic special: sunt perfecte si goale!


Gogosile, in forme variate, sunt prezente in toata Europa, dar in Romania ele au o poveste aparte. De la gogosile cu lingura, pufoase si neregulate, pana la cele umplute cu gem sau rotunde ca in aceasta reteta, ele au fost mereu desertul simplu si rapid care aducea bucurie in casele oamenilor. Fie ca erau facute la sarbatori, in post (fara oua/lapte) sau ca gustare pentru copii, gogosile raman simbolul dulcelui “de acasa”.

Va mai las cateva retete de gogosi pe care le gasiti pe blog:

Daca le incercati, astept cu drag pozele voastre si impresiile. Sunt curioasa cu ce le-ati servit – gem de prune, miere de tei, sau poate goale, cum imi placeau mie cand eram mica?

Reteta

  • Timp de gatire: 90 min
  • Persoane: 6-8
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • 500g faina
  • 10g drojdie uscata
  • 1 praf sare
  • 100g zahar
  • 350ml apa calda
  • coaja de la o lamaie bio/portocala bio
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 2 lingurite esenta de rom
  • extra: zahar pudra pentru decor
  • ulei de floarea soarelui cat sa umple jumatate din tigaia in care veti praji gogosile
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol amestecati toate ingredientele pentru aluat pana cand obtineti un aluat omogen, fara cocoloase, moale si usor lipicios.
  3. Acoperiti si lasati la dospit minim 1 ora.
  4. Dupa ce aluatul a dospit, mai framantati-l 3-5 minute cat sa capete o textura mai ferma. Acoperiti si dospiti inca 30-40 de minute.
  5. Pe o suprafata bine pudrata cu faina, intindeti aluatul intr-o foaie grosuta de 1-1,5 cm.
  6. Folosind un pahar sau o forma rotunda, decupati gogosile.
  7. Asezati gogosile formate pe o foaie de copt si acoperiti-le pentru inca 30 de minute.
  8. Puneti uleiul la incins. Cand acesta incepe sa sfaraie (puteti testa cu coada unei linguri de lemn – in jurul ei se vor forma “margele” de ulei ce sfaraie), puneti pe rand gogosile la prajit.
  9. Prajiti-le cate 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana devin aurii si ferme la exterior.
  10. Scoateti-le pe prosoape de hartie si pudrati-le cu mult zahar pudra.
  11. Serviti-le calde, simple sau cu dulceata ori miere.