Acestea sunt cele mai pufoase si aromate gogosi din aluat simplu, prajit rapid. Ies moi la interior, usor crocante la exterior, aromate cu coaja de lamaie sau portocale, un strop de esenta de rom si mult zahar pudra. Sunt o minunatie cu gust de copilarie pe gustul tuturor pofticiosilor mari si mici. Nu aveti nevoie nici de oua, nici de lapte si pot fi un desert minunat pentru cei care postesc sau urmeaza o dieta vegana. Hai sa le incercati si voi!
Reteta
- Timp de gatire: 90 min
- Persoane: 5
- Dificultate: Mica
- Ingrediente
- 500g faina
- 10g drojdie uscata
- 1 praf sare
- 100g zahar
- 350ml apa calda
- coaja de la o lamaie bio/portocala bio
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 2 lingurite esenta de rom
- extra: zahar pudra pentru decor
- ulei de floarea soarelui cat sa umple jumatate din tigaia in care veti praji gogosile.
- Instructiuni
- Intr-un bol amestecati toate ingredientele pentru aluat pana cand obtineti un aluat omogen, fara cocoloase, moale si usor lipicios.
- Acoperiti si lasati la dospit minim 1 ora.
- Dupa ce aluatul a dospit mai framantati-l 3-5 minute cat sa capete o textura mai ferma. Acoperiti si dospiti inca 30-40 de minute.
- Pe o suprafata bine pudrata cu faina impartiti aluatul in cate gogosi doriti sa modelati.
- Rulati benzi lungi de 30 de cm de aluat si apoi impletiti in 2 – ca o funie si uniti bine la capete.
- Asezati gogosile formate pe o foaie de copt si acoperiti pentru inca 30 de minute.
- Puneti uleiul la incins si cand acesta incepe sa sfaraie, puneti pe rand gogosile la prajit, cate 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana devin aurii si ferme la exterior.
- Scoateti pe prosoape de hartie si pudrati cu mult zahar pudra.
Daca le incercati, astept neaprat poze de la voi. Hugs!