Tarta „Tatin” sau celebra tarta frantuzeasca rasturnata cu mere este definitia deserturilor simple, elegante si cu un gust cu adevarat special. Este formata dintr-un blat fraged, sfaramicios, pe baza de unt si un strat generos de mere dulci, caramelizate si catifelate.
Reteta
- Timp de gatire: 90 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- Pentru crusta:
- 175g faina
- 1 lingura de zahar
- 1/2 lingurita de sare
- 125g de unt rece (folositi un unt cu un procent cat mai mare de grasime, eu am folosit Elle & Vire nesarat)
- 1 galbenus de ou
- Pentru topping:
- 7 mere medii
- sucul de la o lamaie
- 75g de unt (folositi un unt cu un procent cat mai mare de grasime, eu am folosit Elle & Vire nesarat)
- 200g de zahar
- 1 lingura de esenta de vanilie / un pliculet de zahar vanilat
- 1 lingurita de sare grunjoasa
- Instructiuni
- Intr-un bol adaugati pe rand: faina, zaharul,sarea, cubuletele de unt Elle & Vire si galbenusul de ou.. Veti obtine astfel un aluat fraged, sfaramicios si nelipicios. Framantati si formati o bila de aluat. Adaugati o lingurita de apa rece in cazul in care acesta nu se omogenizeaza ca o plastilina ferma.
- Mutati aluatul in frigider pentru 30 de minute.
- Curatati merele de coaja, codite si samburi. Taiati-le apoi in 4.
- Asezati merele taiate intr-un bol si stropitile cu sucul de lamaie si amestecati.
- Intr-o tigaie topiti impreuna zaharul,si cele 75 de grame de unt pentru topping. Adaugati si vanilia.
Cand se formeaza un caramel auriu-maroniu adaugati si sferturile de mere – fara sucul ce se va lasa la fundul bolului. - Caramelizati merele in sosul format timp de 10 -15 minute in tigaia acopetrita cu un capac. Amestecati din cand in cand pana cand observati ca merele incep sa devina moi (asemanatoare celor din compot).
- Lasati merele sa se raceasca 10 minute si asezati-le apoi intr-o tava rotunda sau tigaie din fonta (diametru aproximativ 25cm). Asezati-le in cerc cu partea plata in jos.
- Presarati sarea peste mere si caramelul ramas in tigaie.
- Scoateti aluatul fraged din frigider si intindeti-l pe o suprafata curata, pudrata cu faina. Acesta ar trebui sa aiba o grosime de aproximativ 1cm.
- Asezati aluatul peste mere si pliati spre interior surplusul de aluat.
- Coaceti in cuptorul preincalzit timp de 10 minute la 220C, ulterior reduceti temperatura la 190C si mai coaceti timp de 20 de minute.
- Tarta este gata atunci cand aluatul capata o nuanta aurie.
- Lasati sa se raceasca minim 15 minute si rasturnati prajitura pe un platou de servire (asezati platoul deasupra tavii/tigaii si intoarceti, tarta se va desprinde cu usurinta).
- Feliati si serviti fie calda alaturi de o cupa de inghetata, fie rece alaturi de cafeaua preferata.