Daca vreti sa puneti pe masa o paine mai speciala, atunci am pentru voi reteta perfecta care sa impresioneze si prin aspect, dar si prin combinatia de-a dreptul magica de branza Cheddar, mustar si un praf de rozmarin.
Iese moale, pufoasa si super aromata. E delicioasa chiar si dupa 2-3 zile daca o feliati si o prajiti, iar in sandwichuri nu va mai zic cat este de buna, dar sincer cel mai bine o savurati calda si goala.


Reteta
- Timp de gatire: 190 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 500g faina
- 5g zahar
- 10g sare
- 10g drojdie uscata
- 350ml apa calduta
- Pentru umplutura: 200g branza Cheddar rasa
- 3-4 linguri de mustar clasic/dulce/Dijon
- 1 praf de rozmarin uscat
- Instructiuni
- Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina si zaharul (15 minute).
- Amestecati faina cu sare si adaugati amestecul de apa calda si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine lipicios dar omogen.
- Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
- Dupa ce timpul s-a scurs, framantati din nou aluatul pentru aproximativ 5 minute si acoperiti-l pentru inca o ora. Daca aluatul este prea lipicios folositi ulei de masline pe palme pentru a-l modela mai usor.
- Dupa ce aluatul si-a dublat din nou volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 180C.
- Modelati painea astfel: Intindeti o foaie de aluat groasa de aproximativ 1cm pe care intindeti mustarul si presarati branza & rozmarinul. Rulati ca pentru un cozonat si taiati apoi aceasta banda in doua pe lungime. Veti obtine 2 jumatati egale, cu umplutura la vedere. Impletiti-le ca pentru un cozonac clasic (ca in poza de mai sus). Asezati apoi intr-o tava de cozonac/chec tapetata cu hartie de copt si lasati la dospit inca 15 minute.
- Introduceti tava cu painea/painile in cuptor si lasati la copt aproximativ 35-40 de minute sau pana cand aluatul trece testul scobitorii.
- Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Pentru a face crusta moale, acoperiti imediat dupa ce ati scos tava din cuptor cu o panza curata sau hartie. O puteti felia doar dupa racirea completa, sau o puteti savura calda, rupta cu mana.
- O puteti pastra in saculeti de panza, invelita in folie, in frigider sau chiar feliata in congelator.