Daca vreti sa puneti pe masa o paine mai speciala, atunci am pentru voi reteta perfecta care sa impresioneze si prin aspect, dar si prin combinatia de-a dreptul magica de branza Cheddar, mustar si un praf de rozmarin.

Iese moale, pufoasa si super aromata. E delicioasa chiar si dupa 2-3 zile daca o feliati si o prajiti, iar in sandwichuri nu va mai zic cat este de buna, dar sincer cel mai bine o savurati calda si goala.

Reteta

  • Timp de gatire: 190 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 500g faina
  • 5g zahar
  • 10g sare
  • 10g drojdie uscata
  • 350ml apa calduta
  • Pentru umplutura: 200g branza Cheddar rasa
  • 3-4 linguri de mustar clasic/dulce/Dijon
  • 1 praf de rozmarin uscat
  1. Instructiuni
  2. Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina si zaharul (15 minute).
  3. Amestecati faina cu sare si adaugati amestecul de apa calda si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine lipicios dar omogen.
  4. Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
  5. Dupa ce timpul s-a scurs, framantati din nou aluatul pentru aproximativ 5 minute si acoperiti-l pentru inca o ora. Daca aluatul este prea lipicios folositi ulei de masline pe palme pentru a-l modela mai usor.
  6. Dupa ce aluatul si-a dublat din nou volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 180C.
  7. Modelati painea astfel: Intindeti o foaie de aluat groasa de aproximativ 1cm pe care intindeti mustarul si presarati branza & rozmarinul. Rulati ca pentru un cozonat si taiati apoi aceasta banda in doua pe lungime. Veti obtine 2 jumatati egale, cu umplutura la vedere. Impletiti-le ca pentru un cozonac clasic (ca in poza de mai sus). Asezati apoi intr-o tava de cozonac/chec tapetata cu hartie de copt si lasati la dospit inca 15 minute.
  8. Introduceti tava cu painea/painile in cuptor si lasati la copt aproximativ 35-40 de minute sau pana cand aluatul trece testul scobitorii.
  9. Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Pentru a face crusta moale, acoperiti imediat dupa ce ati scos tava din cuptor cu o panza curata sau hartie. O puteti felia doar dupa racirea completa, sau o puteti savura calda, rupta cu mana.
  10. O puteti pastra in saculeti de panza, invelita in folie, in frigider sau chiar feliata in congelator.