Daca anul acesta va ganditi sa puneti pe masa de sarbatoare un altfel de cozonac, atunci va recomand aceasta frumusete de Babka sarata cu umplutura de pesto. Pentru cea din imagine am folosit pesto de leurda – a carui reteta o gasiti tot pe blog, dar va promit ca este la fel de gustoasa si cu pesto de busuioc. Se va potrivi de minune cu aperitivele voastre sau chiar si langa felurile principale in loc de paine. Aluatul e fabulos de pufos si umplutura aromata si gustoasa.
In anii trecuti am incercat si alte variante: Babka cu rosii uscate si parmezan , cu mustar si branza cheddar sau cu praz si branza Roquefort.
Reteta
- Timp de gatire: 115
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- INGREDIENTE
- Pentru aluat: 350g de faina (mai adaugati faina ulterior la modelarea chiflelor)
- 10g drojdie uscata – 20g drojdie proaspata
- 50g zahar
- 100ml de lapte cald (puteti folosi si lapte vegetal)
- 1 lingurita de sare
- 3 oua (2 pentru aluat si unul pentru uns la final)
- 200ml iaurt
- 1 lingura de ulei
- 2 linguri de seminte de mac si susan
- Pentru umplutura: 150g Pesto de busuioc / Pesto de leurda (gasiti reteta aici pe blog)
- Instructiuni
- Amestecati drojdia, zaharul si laptele caldut si lasati-le sa stea impreuna 10 minute
- Puneti faina intr-un bol si amestecati cu laptele, drojdia si zaharul.
- Adaugati 2 oua, iaurtul si uleiul.
- Framantati pana cand aluatul devine omogen (va ramane in continuare moale si putin lipicios)
- Acoperiti si lasati aluatul sa creasca aproximativ o ora.
- Framantati din nou aproximativ 2-3 minute si acoperiti pentru a dospi aluatul inca 30 de minute.
- Dupa ce aluatul a mai dospit putin, pe o suprafata bine pudrata cu faina, intindeti aluatul moale usor cu mainile, pudrati si la suprafata cu faina si intindeti cu grija cu sucitorul (aluatul va fi in continuare destul de moale, dar va fi mai usor de manevrat cu ajutorul fainii) – trebuie sa obtineti o foaie groasa de aproximativ 1-1,5cm.
- Pe toata suprafata aluatului intindeti sosul pesto preferat, fie el de busuioc sau de leurda si nivelati usor cu o lingura. Apoi rulati strans de la un capat la altul.
- Folosind un cutit ascutit taiati aluatul rulat in 2 pe lungime – ca in imaginea de mai jos si apoi impletiti in doua.
- Mutati rapid intr-o tava de chec/cozonac tapetata cu hartie de copt si mai lasati sa dospeasca in tava 30 de minute. Intre timp preincalziti cuptorul la 170C.
- Dupa ce aluatul a mai dospit si in tava acoperiti cu ultimul ou batut pe toata suprafata acestuia si mutati in tava. Coaceti timp de aproximativ 1 ora la 170C sau pana cand babka capata o consistenta ferma, creste si are o crusta maronie ferma la suprafata.
- Feliati doar dupa racirea completa. O puteti pastra proaspata bine impachetata in folie de plastic, folie cerata sau de aluminiu.
Buna. Am incercat reteta aceasta si aluatul a iesit mult prea moale. Chiar daca am mai adaugat 50 g tot nu a fost suficient. :(. Dupa o ora de dospit la temp camerei si apoi o noapte la frigider tot nu a s-a format aluatul ca sa fie manevrabil. A iesit pana la urma dar numai eu stiu cat m-am chinuit🙈.
Ma bucur ca a iesit! aluatul trebuie intr-adevar sa fie foarte moale pentru a iesi o babka foarte pufosica. Din pacate nu e recomandat in acest caz sa stea la frigider pentru ca in acest timp risca sa devina si mai moale. Pe o suprafata bine pudrata cu faina si mainile pudrate si ele cu faina functioneaza de minune. Sigur va iesi si mai bine next time!