Stiti care e cel mai simplu si ba!al, dar totusi nelipsit element de pe orice masa de Sarbatori? Painea! SI zilele atat de speciale merita o paine la fel de speciala, asa ca astazi pregatim impreuna o coronita cu chifle moi si bine rumenite. S-ar potrivi tare bine langa un platou de branzeturi in forma de bradut sau stea si cu siguranta va acompania in cel mai apetisant mod felurile principale pe care le veti servi.
Reteta
- Timp de gatire: 120 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- 800g faina
- 500ml apa calduta
- 10g zahar
- 10g drojdie uscata
- 15g sare
- Pentru decor: 1 ou
- seminte de mac, susan, piper rosu, oregano
- Instructiuni
- Intr-un bol larg amestecati apa calduta cu drojdia si zahar. Presarati si o lingura din cantitatea totala de faina. Lasati sa stea 5 minute si apoi adaugati restul de faina + sarea.
- Amestecati si framantati pana cand obtineti nu aluat ferm – aproximativ 6-7 minute.
- Acoperiti si lasati la dospit la loc cald, pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
- Framantati aluatul inca o data dupa prima dospire. Impartiti in cate chifle doriti sa aiba coronita. Puteti face 15 – 20 in functie de cat de mici sau mari doriti sa fie chiflele.
- Modelati coronita si acoperiti cu folie sau o panza curata pentru inca 30 de minute.
- Intre timp incalziti cuptorul la 190C – cu caldura sus si jos, fara ventilatie.
- Inainte de a muta painea in cuptor, ungeti bine cu oul batut si presarati condimentele si semintele pe fiecare chifla.
- Coaceti timp de 25-30 de minute la 190C sau pana cand chiflele sunt bine rumenite si ferme la suprafata.