Aceasta forma de painica, fie ea dulce, sau sarata, incepe sa capete un rol important pe mesele noastre de sarbatori. Am inceput prin a face reteta clasica, dulce si am ajuns anul acesta sa testez o reteta noua, sarata pentru meniul de Paste. Combina un aluat pufos, pesto de rosii uscate si parmezan Grana Padano de la delaco. Cu o crusta rumena si crocanta, interior pufos si aromat, este tot ce va puteti dori langa toate bunatatile de pe masa de Paste.

Reteta

  • Timp de gatire: 90 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 500g faina
  • 300ml apa calduta
  • 80ml ulei de masline
  • 10g drojdie
  • 10g sare
  • 100g pesto de rosii uscate (daca nu gasiti unul gata preparat il puteti obtine mixand dupa gust intr-un blender: rosii uscate, parmezan, un catel de usturoi si putin busuioc)
  • 200g parmezan Grana Padano Delaco
  • 1 ou
  • Optional: mac sau susan pentru topping.
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol larg amestecati faina, sarea, drojdia, apa calduta si uleiul de masline. Framantati pana cand aluatul se omogenizeaza complet si acoperiti cu un prosop sau folie de plastic si lasati la dospit pana cand isi dubleaza volumul.
  3. Intindeti aluatul pe o suprafata pudrata cu faina. Ar trebui sa aiba o grosime de aproximativ 1,5 cm.
  4. Intindeti cu o lingura pesto de rosii uscate.
  5. Presarati parmezanul Grana Padano ras si rulati aluatul cum ati face-o si pentru un cozonac.
  6. Taiati aluatul pe lungime si impletiti cele doua bucati (vezi referintele de mai jos).
  7. Asezati in tava tapetata cu hartie de copt, acoperiti din nou si lasati la dospit 30 de minute. Intre timp preincaziti cuptorul la 200C.
  8. Acoperiti cu oul batut, optional presarati si seminte, iar apoi asezati tava pe raftul din mijloc al cuptorului preincalzit. Coaceti timp de aproximativ 30 de minute sau pana cand crusta devine ferma si aurie, iar interiorul trece testul scobitorii.