Cornulete sau Saratele? Facem un singur aluat din care le pregatim pe amandoua. Eu am facut saratele “Quattro formaggi” cu mix de branzeturi si cornulete umplute cu curmale si migdale (divine!). Dar sa revenim. Catre care te indrepti prima data cand te asezi la masa de Craciun plina cu toooot felul de bunatati, saratele crocantele sau cornulete pufoase?
Le iubim cu totii si pe unele si pe altele si stiti ce au in comun si care e ingredientul cheie aici? Untul! e poate, cel mai important ingredient in retetele de Craciun. Un unt bun face fursecurile fragede, cozonacii pufosi, sosurile cremoase si aperitivele mai apetisante ca niciodata.
Iar untul Lurpak, stiti deja, ridica orice preparat la rang de arta, ii da personalitate, ii intensifica gustul si face mancarea si mai buna.
Azi va arat un super truc: Facem un aluat versatil (pe care il stiu de la mama) pe baza de unt, care se potriveste si la bunatati dulci, dar si sarate.
Eu folosesc unt usor sarat Lurpak in ambele preparate si nu mai adaug acel “praf de sare” nelipsit din orice reteta.
- Ingrediente aluat de baza:
- -2 pachete unt Lurpak usor sarat;
- -400g iaurt/lapte batut;
- -2 oua;
- -700g faina;
- -10g praf de copt.
- -Pentru saratele: 200g mix branza rasa/ sfaramata(telemea, cascaval, gorgonzola, brie) si seminte (optional).
- -Pentru cornulete: 15-20 curmale si 15-20 migdale.
- -Extra: 1 ou
Instructiuni:
Intr-un bol larg framantati de mana sau folosind un mixer cu carlig un aluat omogen, moale si lipicios.
Impartiti in 2 bucati egale. Intr-un dintre bucati adaugati branza rasa si framantati din nou pana la omogenizare. Optional, aici puteti adauga si seminte.
Impachetati in folie cele doua bucati de aluat si lasati la rece minim 1 ora.
Pe o suprafata curata, pudrata cu faina intindeti aluatul sarat, taiati fasii saratelelele si ungeti cu ou.
Asezati in tava tapetata cu hartie de copt si coaceti timp de 10-15 minute la 180C sau pana cand acestea devin aurii.
Din aluatul dulce intindeti foi rotunde, taiati de la exteriori spre interior triunghiuri de aluat. Pe fiecare triunghi asezatti cate o curmala umpluta cu o migdala si rulati de la exterior spre interior. Ungeti cu ou si asezati in tava.
Coaceti timp de 15-20 minute la 180C sau pana cand cornuletele devin aurii si bine rumenite.
Le savurati impreuna cu familia sau le faceti cadou?
Sarbatori delicioase!