Daca sunteti in cautarea unei retete care sa va incante simturile si sa va ofere o masa hranitoare, aceasta varianta vegetariana de Tikka Masala cu orez este alegerea perfecta! Sosul este fin si cremos, iar combinatia perfecta de condimente si textura catifelata a legumelor fac din acest preparat o adevarata desfatare culinara.

Ce este Tikka Masala?

Tikka Masala este un fel de mancare indian apreciat in intreaga lume, recunoscut pentru sosul sau cremos, aromat si usor picant. Traditional, este preparat cu bucati de carne marinate in iaurt si condimente, gatite intr-un sos de rosii cu smantana sau lapte de cocos. Insa varianta noastra vegetariana, cu morcovi, zucchini, cartofi dulci si verdeturi proaspete, este la fel de delicioasa si imbietoare.

Sfaturi pentru o Tikka Masala perfecta:

Ajustati nivelul de condimente – Daca va place mai picant, adaugati putin ardei iute tocat sau fulgi de chili.

Laptele de cocos – Acesta face sosul mai cremos si mai catifelat, dar daca preferati, il puteti inlocui cu smantana lichida.

Garnitura potrivita – Orezul basmati sau jasmine este alegerea clasica, dar puteti incerca si cu pita proaspata pentru un rasfat complet (gasiti o reteta de pita delicioasa aici)

Reteta

  • Timp de gatire: 30 min
  • Persoane: 3
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • 1 morcov mare
  • 1 zucchini
  • 1 cartof dulce
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 1 conserva rosii cuburi (sau 2 rosii taiate cuburi)
  • 1 lingurita condimente garam masala
  • 1 lingurita turmeric
  • 1/2 lingurita chimen
  • 1/2 lingurita boia afumata
  • sare si piper dupa gust
  • 200ml lapte de cocos/smantana de gatit
  • extra: ulei de masline, orez fiert simplu, coriandru proaspat/patrunjel si lamaie/lime
  1. Instructiuni
  2. Incingeti o tigaie adanca cu putin ulei de masline. Adaugati ceapa tocata marunt si caliti-o pana devine translucida. Adaugati usturoiul si toate condimentele, amestecand bine pentru a elibera aromele.
  3. Gatiti legumele: Taiati morcovul, zucchini si cartoful dulce in cubulete potrivite si adaugati-le in tigaie. Amestecati si lasati-le sa se inmoaie usor.
  4. Preparati sosul: Turnati conserva de rosii, amestecati bine, apoi adaugati laptele de cocos sau smantana. Lasati sa fiarba la foc mic, cu tigaia acoperita, timp de 10-15 de minute, pana cand legumele sunt fragede si sosul devine cremos.
  5. Serviti cu orez: Puneti o portie generoasa de orez fiert in farfurie, turnati deasupra Tikka Masala si presarati verdeturi proaspete pentru un plus de prospetime (mie imi place si putina ceapa verde sau chives si lamaie stoarsa din belsug).

De ce sa incercati aceasta reteta?

Este o varianta vegetariana sanatoasa si hranitoare

Aduce savoarea Indiei in bucataria voastra

Se prepara rapid si este perfecta pentru zilele racoroase

Combinatia de condimente si lapte de cocos creeaza un gust irezistibil

Aceasta Tikka Masala cu orez este genul de preparat care va face sa spuneti „mmm” de la prima lingura. Cald, aromat, cremos si delicios – este imposibil sa nu o adorati! ❤️