Spanakopita cu spanac si branza, crocanta, cremoasa, vis frumos, va zic! Crocanta la exterior, cremoasa si aromata la interior, spanakopita este una dintre cele mai iubite placinte grecesti. Combinatia dintre foile fine de placinta, spanacul si branza feta sarata creeaza un echilibru perfect de texturi si gusturi. Se prepara usor, este perfecta ca aperitiv, gustare sau chiar mic dejun si va aduce in casa voastra aroma tavernelor grecesti.

De ce sa incercati aceasta reteta?

✔ Aroma autentica greceasca – gust divin, exact ca in vacanta.

Usor de facut – cateva ingrediente simple si un rezultat spectaculos.

Crocanta si cremoasa – contrastul perfect intre foile fine si umplutura bogata.

Versatila – o puteti savura calda sau rece, simpla sau cu o salata alaturi.

Reteta

  • Timp de gatire: 40 min
  • Persoane: 5
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • 1/2 pachet de foi de placinta
  • 500g spanac
  • 1 ceapa mica/3 fire ceapa verde
  • 1 catel de usturoi pisat
  • sare si piper dupa gust (optional)
  • 250g branza feta sau telemea
  • 3 linguri de gris
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 4-5 linguri de ulei de masline
  • Optional, pentru decor: 1 ou si seminte de susan
  1. Instructiuni
  2. Intr-o tigaie bine incinsa, in 2 linguri de ulei de masline caliti pana devin aurii ceapa si usturoiul, adaugati apoi spanacul si mai gatiti 2-3 minute.
  3. Adaugati apoi sare si piper dupa gust (luati in calcul daca veti folosi o branza sarata), oregano si grisul, amestecati si gatiti inca 2-3. minute.
  4. Lasati sa se raceasca spanacul 10-15 minute si adaugati si branza. Amestecati bine.
  5. Intindeti foile de placinta pe o suprafata dreapta si taiati 3 benzi egale, ca in video.
  6. Pentru fiecare spanakopita veti avea nevoie de 2 foi. Ungeti-le bine cu ulei de masline, puteti folosi o pensula, iar in mijloc asezati cate o lingura din amestecul de spanac si impaturiti formand triunghiuri.
  7. Ungeti fiecare spanakopita cu ou si presarati susan.
  8. Coaceti timp de 15-20 de minute la 180C cu ventilatie si caldura sus & jos – sau pana cand placintele devin aurii si crocante.

Cum o servim?

Alaturi de o salata proaspata cu rosii si castraveti. Va las aici reteta mea de salata greceasca cu telemea la gratar.

Cu iaurt grecesc sau tzatziki pentru un plus de cremozitate. Va las aici reteta mea de tzatziki demential de bun.

Ca gustare sau mic dejun rapid, alaturi de o cafea buna.

Fie ca o pregatiti pentru familie, prieteni sau pur si simplu pentru o rasfatare, spanakopita cu feta si spanac este o reteta minunata, plina de arome si usor de facut acasa. Incercati-o si bucurati-va de un gust autentic grecesc! Daca va plac in general placintele specific mediteraneene, atunci o sa iubit aceasta reteta crocanta, sarata, putin dulceaga cu parfum de plaja si soare.