Nu e sarbatoare fara sarmale, iar orice zi obisnuita devine sarbatoare atunci cand pe masa sunt sarmale, nu-i asa? Iar cele vegetariene sunt delicioase, aromate si super rapid de pregatit.
Reteta
- Timp de gatire: 60 min
- Persoane: 5
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 1 morcov mediu
- 1 ceapa
- 1 ardei gras
- 200g ciuperci
- 200ml pasta de tomate
- 1 legatura marar proaspt
- 150g orez
- 1 varza murata medie
- 1 lingura ulei de masline
- sare, piper, cimbru uscat (dupa gust)
- Instructiuni
- Pregatiti legumele pentru umplutura astfel: morcovul ras se amesteca cu ceapa, ardeiul si ciupercile, toate taiate cubulete. Se calesc apoi in uleiul de masline.
- Cand legumele capata o nuanta aurie se adauga 2-3 linguri de apa si orezul.
- Cand lichidul este absorbit aproape in totalitate de orez, adaugati 2 linguri de pasta de tomate, presarati cimbru, sare, piper si 350ml de apa. Lasati la fiert pana cand lichidul este absorbit.La final adaugati si mararul taiat marunt.
- Cat timp amestecul de legume ajunge la temperatura camerei, alegeti bucatile se varza mai moi si usor de manevrat pentru a forma sarmalutele. Clatiti-le cu apa in cazul in care va par prea sarate.
- Modelati sarmalutele dupa dimensiunea preferata si asezati-le circular intr-o oala speciala din lut sau intr-o oala antiaderenta. (Pe fundul oalei puteti aseza bucatele de varza murata pentru a va asigura ca sarmalutele nu se lipesc).
- Acoperiti cu apa si restul de pasta de tomate (optional adaugati extra cimbru) si lasati la fiert aproximativ o ora (sau pana cand varza capata o textura moale, usor de taiat – aici durata va fi influentata de grosimea frunzei si cat de murata este aceasta).
- Serviti cu smantana sau iaurt grecesc, iar pentru varianta vegana puteti incerca smantana din soia sau iaurt de cocos. Nu uitati de ardeiul iute, mamaliguta sau painea proaspat scoasa din cuptor.