Simplu si rafinat: Risotto cu vin si ierburi aromatice, genul de mancare care ma face mereu sa visez la o vara in Italia, cu un pahar de vin si o farfurie mare de risotto sau paste in fata mea.
Acest risotto necesita foarte, foarte putine ingrediente: orez, unt, vin, smantana de gatit, orice ierburi care va plac si o mana de branza tare, cum ar fi parmezan sau cheddar.
M-am simtit inspirata sa fac aceasta reteta in timp ce culegeam niste cimbru proaspat din gradina noastra, asa ca am luat si o mana de patrunjel, niste oregano, chives si niste flori dragute de leustean.
Vinul din risotto face ca magia sa se intample, nu doar adauga acestui fel de mancare gustul dulce-acrisor, dar il ajuta si sa devina mai cremos in timpul gatirii.
Am folosit unul dintre vinurile din abonamentul meu Dor de vin de luna aceasta pentru aceasta reteta. “Epopee” – Un vin alb, asa cum este de obicei recomandat pentru acest tip de preparat.
Reteta
- Timp de gatire: 30 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 50g unt
- 250g orez
- 250ml apa
- 250ml smantana de gatit
- 350ml vin alb
- 3 catei de usturoi
- 1 ceapa (eu am folosit o ceapa verde mai mare)
- Sare si piper dupa gust
- 150g branza ferma (parmezan sau cheddar)
- ierburi aromatice dupa gust (eu am folosit cimbru, chives, patrunjel, oregano si putina menta)
- Instructiuni
- Intr-o tigaie am pus la calit in unt ceapa si usturoiul tocate marunt.
- Dupa 1-2 minute adaugati si orezul. Amestecati si adaugati treptat primul pahar de apa
- Amestecati continuu si lasati orezul sa absoarba lichidul.
- Dupa ce apa a fost absorbita, adaugati paharul de vin si amestecati.
- Dupa ce si vinul a fost complet absorbit adaugati smantana de gatit si amestecati continuu.
- Adaugati sarea si piperul dupa gust. Acum puteti ajusta si textura risottoului, daca doriti ca acesta sa fie mai cremos, mai adaugati apa, daca doriti un gust mai intens de vin, mai adaugati vin.
- Cand risottoul incepe sa capete un aspect cremos si usor lipicios adaugati si branza.
- Amestecati si adaugati si ierburile aromatice taiate cat mai marunt.
- Cand risottoul este perfect omogenizat opriti focul si asezati-l in boluri.
- Decorati dupa preferinte si serviti-l imediat.