Placinta cu lapte este un desert intalnit sub diferite forme in majoritatea tarilor Mediteraneene si inteleg perfect de ce. Atat de bine se portriveste o felie din aceasta minunatie cremoasa si racoritoare intr-o zi cu soare. Imaginati-va cum ar fi sa va bucurati de o portie, la pranz, pe o terasa la malul marii, langa o limonada cu multa gheata. Nu este un desert foarte dulce, dar imbina in cel mai satisfacator mod foi subtiri si crocante de aluat cu o crema bogata si catifelata, pe baza de lapte, gris si unt de cea mai buna calitate.

Reteta

  • Timp de gatire: 70 min
  • Persoane: 8
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • 7 foi subtiri de aluat de placinta
  • 150g unt nesarat Elle & Vire
  • Pentru crema: 1L lapte
  • 80g gris
  • 150g zahar
  • 1 lingura extract de vanilie
  • coaja de la 1 lamaie bio
  • 1 bat de scortisoara
  • 5 galbenusuri
  • Extra: zahar pudra
  1. Instructiuni
  2. Intr-o cratita incapatoare fierbeti pana la omogenizare, amestecand continuu laptele cu: grisul, zaharul, vanilia, coaja de lamaie si batul de scortisoara.
  3. Lasati sa se raceasca si scoateti batul de scortisoara din crema.
  4. Pe o tava antiaderenta asezati 6 dintre foile de placinta, pastrand marginile pe esterior.
  5. Peste aceste foi puneti 4-5 cubulete din cantitatea totala de unt.
  6. Dupa ce crema de lapte s-a racit, adaugati galbenusurile si amestecati rapid.
  7. Turnati peste foile de placinta si unt. Adaugati apoi inca 4-5 cubulete de unt peste crema.
  8. Pliati peste crema de lapte marginile foilor de placinta. Acoperiti apoi toata tarta cu ultima foaie subtire ramasa.
  9. Adaugati peste aceasta foaie si restul de unt ramas.
  10. Mutati in cuptorul preincalzit si coacecti timp de 40-45 de minute la 190C sau pana cand prajitura devine ferma, crocanta si bine rumenita la exterior.
  11. Lasati sa se raceasca complet si presarati zahar pudra.