Placinta cu lapte este un desert intalnit sub diferite forme in majoritatea tarilor Mediteraneene si inteleg perfect de ce. Atat de bine se portriveste o felie din aceasta minunatie cremoasa si racoritoare intr-o zi cu soare. Imaginati-va cum ar fi sa va bucurati de o portie, la pranz, pe o terasa la malul marii, langa o limonada cu multa gheata. Nu este un desert foarte dulce, dar imbina in cel mai satisfacator mod foi subtiri si crocante de aluat cu o crema bogata si catifelata, pe baza de lapte, gris si unt de cea mai buna calitate.
Reteta
- Timp de gatire: 70 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- 7 foi subtiri de aluat de placinta
- 150g unt nesarat Elle & Vire
- Pentru crema: 1L lapte
- 80g gris
- 150g zahar
- 1 lingura extract de vanilie
- coaja de la 1 lamaie bio
- 1 bat de scortisoara
- 5 galbenusuri
- Extra: zahar pudra
- Instructiuni
- Intr-o cratita incapatoare fierbeti pana la omogenizare, amestecand continuu laptele cu: grisul, zaharul, vanilia, coaja de lamaie si batul de scortisoara.
- Lasati sa se raceasca si scoateti batul de scortisoara din crema.
- Pe o tava antiaderenta asezati 6 dintre foile de placinta, pastrand marginile pe esterior.
- Peste aceste foi puneti 4-5 cubulete din cantitatea totala de unt.
- Dupa ce crema de lapte s-a racit, adaugati galbenusurile si amestecati rapid.
- Turnati peste foile de placinta si unt. Adaugati apoi inca 4-5 cubulete de unt peste crema.
- Pliati peste crema de lapte marginile foilor de placinta. Acoperiti apoi toata tarta cu ultima foaie subtire ramasa.
- Adaugati peste aceasta foaie si restul de unt ramas.
- Mutati in cuptorul preincalzit si coacecti timp de 40-45 de minute la 190C sau pana cand prajitura devine ferma, crocanta si bine rumenita la exterior.
- Lasati sa se raceasca complet si presarati zahar pudra.