De cand am descoperit Babka cu ciocolata nu a trecut sarbatoare de Paste sau Craciun fara sa o fac. Cozonacul acesta insiropat are un aluat minunat de pufos si untos, o umplutura bogata in ciocolata si nuci si un sirop dulce care ii da o textura usor umeda, ca de prajitura. Fiecare felie se transforma in desertul perfect care incheie o masa delicioasa. Nu ar trebui sa lipseasca nici de pe masa voastra, sunt convinsa ca o sa va placa.
Reteta
- Timp de gatire: 120 min
- Persoane: 5
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- Pentru 2 babka aveti nevoie de:
- Pentru aluat: 550g faina
- 10g drojdie uscata
- 100g zahar
- 120ml lapte cald
- 3 oua mari
- un praf de sare
- 150g unt moale
- esenta de : vanilie, rom si coaja de portocale/lamaie
- Pentru intins aluatul: ulei
- Pentru umplutura: 200g nuci macinate
- 200g ciocolata de gatit
- 3 linguri cacao
- 100g unt
- 100ml frisca lichida
- 50g zahar
- un praf de sare
- Pentru uns la final: 1 ou
- Pentru sirop: 120ml apa
- 100g zahar
- 2 linguri esenta de rom
- Instructiuni
- Intr-un bol amestecati faina, zaharul, drojdia si sarea. Adaugati ouale si laptele caldut. Amestecati si apoi adaugati si untul (cate un cubulet pe rand).
Framantati pana cand obtineti un aluat moale si lipicios. - Cu mainile pudrate cu faina luati aluatul lipicios si modelati o bila mare de aluat pe o suprafata curata, pudrata cu faina. Mutati intr-un bol mare, bine uns cu ulei si acoperiti cu folie sau o panza curata.
- Lasati aluatul la dospit aproximativ 1 ora, pana cand devine maleabil si usor de modelat.
- Intre timp pregatiti umplutura astfel: Intr-o craticioara fierbeti pana se topesc complet frisca, untul, ciocolata, cacaoa, zaharul si sarea. Cand obtineti un amestec omogen luati de pe foc si adaugati nucile macinate.
Lasati sa se raceasca la frigider pana cand devine ferma. - Dupa ce aluatul a crescut si crema s-a racit, modelam babka.
Impartiti aluatul in 2 bucati egale. - Intindeti cu un sucitor aluatul pana obtineti un dreptunghi de aproximativ 25x30cm (adapatati in functie de dimensiunile tavii). Aluatul nu trebuie sa fie foarte subtire, altfel nu va mai creste.
- Intindeti pe fiecare foaie cate jumatate din cantitatea de crema de ciocolata si rulati.
- Mutati fiecare rulou pe cate o foaie de copt. Asezati in mijlocul foii si folosind un cutit taiati babka pe mijloc (pe lungime) pana cand obtineti 2 benzi egale.
Impletiti in doua (ca pe o sfoara sau ca pentru covrigi/paine). - Ridicati de ambele capete hartia de copt si mutati in tava de copt.
- Repetati si cu cea de-a doua babka
- Lasati sa creasca inca 30 de minute in tavi, puteti acoperi din nou cu folie de plastic.
- Ungeti cu oul batut pe toata suprafata si mutati in cuptor (la mijloc).
- Coaceti la 180C (in cuptorul preincalzit cam de cand puneti babka in tavi) timp de 20 de minute si apoi inca 30 de minute la 170C sau pana cand capata o crusta auriu maronie, ferma.
-
Intre timp fierbeti siropul din apa, rom si zahar.
Cand babka este aproape gata (in ultimele 5 minute) adaugati si siropul peste ceasta si lasati sa se mai coaca 5 minute. - Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet inainte de feliere.