Pasca cu branza si caramel sarat a fost prima idee de care m-am indragostit atunci cand faceam lista retetelor de Paste de anul acesta. M-am gandit sa reunesc intr-un desert de sarbatoare atat gustul copilariei, dar si un strop din magia zilelor noastre.
Si uite asa a luat nastere o pasca cu blat pufos de aluat ca la mama acasa, cu umplutura cremoasa de branza cum faceau si bunicile noastre si un strat generos de caramel sarat, exact asa cum ne place noua, acum.
Stiu ca stiti deja cat de importante sunt ingredientele atunci cand vine vorba de preparatele festive cu care ii rasfatam pe cei dragi. Ouale si untul sunt ingredientele cheie atunci cand vine vorba de un aluat pufos si tot untul este cel care transforma banalul zahar in decadentul caramel.
La aceasta parte m-a ajutat in totalitate untul nesarat Lurpak, cu procentul perfect de grasime pentru un astfel de desert, aroma delicata si textura fina.
Il gasiti si voi in toate supermarketurile si va zic, pe cuvant, ca va ridica la alt nivel orice preparat, fie ca adaugati un cubulet in legumele pentru garnitura, o bucata generoasa in crema de tort sau in aluatul de cozonac.
Pasca mea cu branza si caramel poate suna complicat de facut, dar va promit ca nu e, hai sa va arat cum am pregatit-o pas cu pas.
Reteta
- Timp de gatire: 90 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- Pentru aluat: 400g de faina (mai adaugati faina ulterior modelarea pastii)
- 10g drojdie uscata
- 150g zahar
- 100ml lapte caldut
- 1 praf de sare
- 1 lingura vanilie – esenta sau extract
- Coaja de la o portocala bio
- 3 oua (2 pentru aluat si unul pentru uns la final)
- 100 ml iaurt
- 2 linguri de unt Lurpak Nesarat.
- Pentru umplutura: 2 linguri cu varf de faina
- 500g branza cottage/de vaci
- 3 oua
- Sucul de la o portocala bio
- 150 g zahar
- 2 linguri de esenta/extract de vanilie
- Pentru topping: 100g unt Lurpak nesarat
- 200ml smantana lichida/frisca lichida;
- 1 lingurita de sare grunjoasa
- 220g zahar
- Ingrediente
- Framantati un aluat din toate ingredientele din lista pentru aluat (aproximativ 5-7 minute – pana cand acesta devine omogen, ferm si usor lipicios). Acoperiti si lasati la dospit minim 1 ora.
- Tapetati o tava rotunda cu hartie de copt, intindeti putin unt Lurpak Nesarat si pe o suprafata curata, intindeti doua treimi din aluat pana cand obtineti o foaie groasa de aproximativ 1 cm pe care o asezati apoi cu grija in tava de copt.
- Din restul de aluat ramas rulati benzi lungi si impletiti o coronita pe care o asezati pe marginea pastii. Ungeti-le bine cu un ou batut.
- Intre timp pregatiti si umplutura mixand toate ingredientele pentru aceasta intr-un bol larg. Turnati apoi peste aluatul din tava.
- Acoperiti pasca si dospiti inca 30 de minute.
- Coaceti timp de 45-50 de min la 170C cu caldura sus & jos, fara ventilatie – sau pana cand pasca devine ferma si rumena.
- Intre timp pegatiti caramelul: Intr-o cratita inalta se topeste pe foc mic zaharul, fara a amesteca. Doar rotiti tigaia usor cate putin pentru a nu se inchide prea tare a culoare zaharul topit de pe margini.
- Cand acesta devine maroniu adaugati untul Lurpak nesarat taiat cubulete si amestecati.
- Adaugati apoi smantana lichida, amestecati si mai fierbeti inca 2-3 minute si lasati sa se raceasca inainte de a adauga sarea.
- Pasca e gata! Turnati caramelul sarat dupa ce aceasta s-a racit complet si o puteti decora cu nuci sau fructe proaspete.