Pampuste sau Chifle mici cu usturoi si patrunjel – niste painici minunate, din Moldova, facute din cel mai simplu aluat, parfumate cu prospetimea ierburilor aromatice.

Va zic sincer ca o sa ziceti dupa fiecare “mai iau una si gata”, darrrr nu te poti opri doar la una.

Se fac simplu, cu ingrediente de baza, dar ies atat de bune si se potrivesc de vis la gratar sau inmuiate in zeama salatei de rosii…dar si goale, rupte direct din tava.

Reteta

  • Timp de gatire: 70 min
  • Persoane: 6
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • 500 g faina
  • 250 ml apa calduta
  • 7 g drojdie uscata (sau 25 g proaspata)
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei (pentru aluat)
  • 2 lingurite ierburi aromatice uscate (optional)
  • 3-4 catei de usturoi zdrobiti / 3-4 fire de usturoi verde
  • 3 linguri ulei de masline sau unt topit (pentru uns)
  • 3-4 fire patrunjel proaspat
  • 1 ou pentru uns pampustele
  1. Instructiuni
  2. Amestecati faina cu drojdia, sarea, ierburile aromatice uscate si zaharul. Adaugati apa calduta si 2 linguri de ulei, apoi framantati un aluat elastic si omogen.
  3. Acoperiti-l si lasati-l la dospit 30-40 minute sau pana isi dubleaza volumul.
  4. Taiati aluatul in 10-12 bucati mici, formeaza bilute si aseaza-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ungeti cu oul batut si coaceti timp de 15-20 min la 190°C – cu ventilatie.
  5. Intre timp, pisati usturoiul catei sau tocati-l pe cel verde si amestecati-l cu 3 linguri de ulei de masline sau unt topit si putina apa (cat sa omogenizeze).
  6. Ungeti pampustele fierbinti cu acest amestec, presarati patrunjelul si amestecati-le bine cu mainile intr-un bol incapator.


Tips: pentru extra aroma, puteti adauga in sos si un praf de sare sau un strop de otet. Iar daca le vreti si mai pufoase, ungeti-le si acoperiti-le 5 minute cu un prosop de bucatarie.

Pe instagram va arat si reteta video, cum am facut aceste pampuste pas cu pas: