Cine stie cum se numeste acest desert simpatic? Are multe clatite dulci, aromate cu rom, umplute si rulate cu visine dulci-acrisoare si intre straturile de clatite avem multa frisca pufoasa, care se potriveste tare bine cu un strat subtire de ciocolata rasa. Dupa o ora, doua la frigider e un deliciu racoritor, ca in povesti! V-ati prins? E Cusma lui Guguta!
Prajitura Cusma lui Guguta e una dintre acele retete care ne poarta direct in bucataria bunicilor din Moldova, unde totul miroase a zahar pudra, visine si drag. O prajitura cu un aspect spectaculos, dar surprinzator de simpla, care combina clatite subtiri, visine acrisoare proaspete, congelate sau din compot si o crema fina de smantana sau frisca.



Inspirata dintr-un personaj adorabil al copilariei – Guguta, baietelul cu cusma mare de blana – aceasta prajitura aduna straturi de gust si amintiri. Hai sa va arat cat de usor se face:
Reteta
- Timp de gatire: 90 min
- Persoane: 10
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- Pentru clatite:
- 5 oua
- 500ml lapte
- 100ml apa minerala
- 200g faina
- 80g ulei sau unt topit
- 50g zahar
- arome dupa gust: rom si vanilie
- Pentru umplutura:
- 600g visine congelate
- 50g zahar
- Pentru frisca:
- 400ml frisca lichida (neindulcita)
- 50g zahar pudra
- 10g zahar vanilat
- Pentru decor:
- 50g ciocolata preferata (rasa)
- Instructiuni
- Pregatiti aluatul de clatite amestecand toate ingredientele. Daca este nevoie, ajustati consistenta cu extra lapte sau faina pana obtineti un aluat asemanator cu smantana lichida.
- Coaceti clatitele intr-o tigaie antiaderenta pana cand terminati tot aluatul. Lasati-le sa se raceasca.
- Intr-o tigaie, fierbeti visinele impreuna cu zaharul timp de 10-15 minute, pana cand scade sucul, dar fructele isi pastreaza forma. Lasati sa se raceasca.
- Bateti frisca lichida rece (pastrata minim 6 ore la frigider) cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana obtineti o frisca pufoasa.
- Umpleti fiecare clatita cu visine in mijloc si rulati-le strans.
- Formati o piramida din straturi de clatite si frisca: asezati 4-5 clatite la baza, acoperiti cu frisca, apoi 3-4 clatite, frisca, si tot asa, pana la ultima clatita in varf.
- Acoperiti prajitura cu frisca pe toate partile, nivelati si decorati cu ciocolata rasa.
- Lasati la frigider minim 2 ore inainte de a felia si a savura.
