Cine stie cum se numeste acest desert simpatic? Are multe clatite dulci, aromate cu rom, umplute si rulate cu visine dulci-acrisoare si intre straturile de clatite avem multa frisca pufoasa, care se potriveste tare bine cu un strat subtire de ciocolata rasa. Dupa o ora, doua la frigider e un deliciu racoritor, ca in povesti! V-ati prins? E Cusma lui Guguta!

Prajitura Cusma lui Guguta e una dintre acele retete care ne poarta direct in bucataria bunicilor din Moldova, unde totul miroase a zahar pudra, visine si drag. O prajitura cu un aspect spectaculos, dar surprinzator de simpla, care combina clatite subtiri, visine acrisoare proaspete, congelate sau din compot si o crema fina de smantana sau frisca.

Inspirata dintr-un personaj adorabil al copilariei – Guguta, baietelul cu cusma mare de blana – aceasta prajitura aduna straturi de gust si amintiri. Hai sa va arat cat de usor se face:

Reteta

  • Timp de gatire: 90 min
  • Persoane: 10
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • Pentru clatite:
  • 5 oua
  • 500ml lapte
  • 100ml apa minerala
  • 200g faina
  • 80g ulei sau unt topit
  • 50g zahar
  • arome dupa gust: rom si vanilie
  • Pentru umplutura:
  • 600g visine congelate
  • 50g zahar
  • Pentru frisca:
  • 400ml frisca lichida (neindulcita)
  • 50g zahar pudra
  • 10g zahar vanilat
  • Pentru decor:
  • 50g ciocolata preferata (rasa)
  1. Instructiuni
  2. Pregatiti aluatul de clatite amestecand toate ingredientele. Daca este nevoie, ajustati consistenta cu extra lapte sau faina pana obtineti un aluat asemanator cu smantana lichida.
  3. Coaceti clatitele intr-o tigaie antiaderenta pana cand terminati tot aluatul. Lasati-le sa se raceasca.
  4. Intr-o tigaie, fierbeti visinele impreuna cu zaharul timp de 10-15 minute, pana cand scade sucul, dar fructele isi pastreaza forma. Lasati sa se raceasca.
  5. Bateti frisca lichida rece (pastrata minim 6 ore la frigider) cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana obtineti o frisca pufoasa.
  6. Umpleti fiecare clatita cu visine in mijloc si rulati-le strans.
  7. Formati o piramida din straturi de clatite si frisca: asezati 4-5 clatite la baza, acoperiti cu frisca, apoi 3-4 clatite, frisca, si tot asa, pana la ultima clatita in varf.
  8. Acoperiti prajitura cu frisca pe toate partile, nivelati si decorati cu ciocolata rasa.
  9. Lasati la frigider minim 2 ore inainte de a felia si a savura.