Ador sa fac paine si tot ritualul din jurul acestui aliment atat de simplu. De la framantatul aluatului, rabdarea si asteptatul aluatului sa creasca, modelatul si crestatul painii si mai ales mirosul care invaluie intreaga casa, transformand-o in “acasa”. Sunetul crustei atunci cand e taiata si prima muscatura sunt cel mai bun mod in care putem incheia acest ritual magic. Si da, e aproape imposibil sa nu va iasa aceasta paine facuta doar din faina, apa, sare si drojdie.

Reteta

  • Timp de gatire: 190 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 1kg faina
  • 20g sare
  • 10g zahar
  • 20g drojdie
  • 700ml apa calduta
  1. Instructiuni
  2. Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina si zaharul (15 minute).
  3. Amestecati faina cu sare si adaugati amestecul de apa calda si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine lipicios dar omogen.
  4. Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
  5. Dupa ce timpul s-a scurs, framantati din nou aluatul pentru aproximativ 5 minute si acoperiti-l pentru inca o ora. Daca aluatul este prea lipicios folositi ulei de masline pe palme pentru a-l modela mai usor.
  6. Dupa ce aluatul si-a dublat din nou volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 250 de grade si pe raftul de sus al acestuia asezati o tava plina cu apa.
  7. Modelati painea/painile, crestati cu un cutit ascutit si asezati pe o tava tapetata cu hartie de copt si faina.
  8. Introduceti tava cu painea/painile in cuptor doar atunci cand apa din tava de sus fierbe.
  9. Lasati la copt timp de 25 de minute la 250 de grade cu tava cu apa in cuptor.
  10. Dupa primele 25 de minute scoateti tava cu apa din cuptor si scadeti temperatura la 220 de grade si mai coaceti inca 20 de minute.
  11. Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Tot atunci o puteti si taia astfel incat aluatul sa nu devina lipicios.
  12. O puteti pastra in saculeti de panza, in frigider sau chiar feliata in congelator.