Painea cu cartofi este acel tip de paine care iti aminteste imediat de copilarie si de bucataria casei in care ai crescut cu miros de aluat proaspat copt. Moale, aerata si usor aromata datorita piureului de cartofi, aceasta paine se mentine proaspata mai mult timp si are o crusta crocanta absolut irezistibila. Poate fi savurata simpla, cu unt, alaturi de o supa fierbinte sau transformata in cele mai delicioase sandvisuri. Haideti sa coacem impreuna aceasta minunatie de paine!


De ce sa incerci aceasta reteta?
Aceasta paine nu este doar delicioasa, ci si foarte practica! Piureul de cartofi face aluatul mai moale si mai elastic, oferindu-i acea textura pufoasa la interior si crusta crocanta la exterior. In plus, se pastreaza proaspata mai mult timp datorita consistentei aluatului si poate fi folosita pentru orice—de la mic dejun pana la cine cu aperitive fancy.
Reteta
- Timp de gatire: 120 min
- Persoane: 6
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- Pentru 4 franzele:
- 650g faina (mai adaugati daca este necesar la framantare)
- 250ml apa calduta (mai adaugati daca este necesar la framantare)
- 200g piure de cartofi
- 15g drojdie uscata
- 5g zahar (optional, dar recomandat)
- 15g sare
- Extra: ulei de masline & faina pentru modelare
- Instructiuni
- Intr-un bol, amestecati piureul de cartofi, faina, apa calda, drojdia, zaharul si sarea pana cand obtineti un aluat moale, usor lipicios, dar omogen.
- Stropiti cu putin ulei de masline si acoperiti bolul. Lasati sa dospeasca pana cand aluatul isi dubleaza volumul si devine plin de bule.
- Dupa ce aluatul a dospit, porniti cuptorul la 200C, caldura sus & jos + ventilatie.
- Pe o suprafata bine unsa cu ulei de masline sau pudrata cu faina, impartiti aluatul in 4 bucati egale.
- Modelati cele 4 franzele (nu trebuie sa fie perfecte!).
- Stropiti pe alocuri cu ulei de masline, presarati faina si crestati pe lungimea franzelelor folosind o lama ascutita.
- Coaceti timp de 25-30 de minute sau pana cand capata o crusta aurie, crocanta. Lasati-le sa se raceasca 10-15 minute inainte de a felia (daca rezistati).


Tips & Tricks
• Piureul de cartofi trebuie sa fie bine racit inainte de a-l incorpora in aluat. Daca este cald, poate afecta drojdia.
• Pentru o crusta extra crocanta, asezati un vas cu apa fierbinte pe fundul cuptorului in timpul coacerii.
• Folositi cartofi fainosi, nu cei cu un continut mare de apa, pentru a obtine un aluat mai elastic.
• Puteti adauga ierburi aromatice in aluat, precum rozmarin sau cimbru, pentru un plus de aroma.
Aceasta paine cu cartofi este perfecta pentru orice masa, fie ca o savurati simpla, fie ca o folositi pentru sandvisuri delicioase. Este moale, pufoasa si incredibil de gustoasa, iar reteta este simpla si de efect. Pregatiti cuptorul si bucurati-va de mirosul imbietor al painii proaspete!
Daca va plac panicile aromate, mai am cateva retete pentru voi: