Iubesc sa fac paine si tot ritualul din jurul acesteia. De la framantatul aluatului, rabdarea si asteptatul aluatului sa creasca, modelatul si crestatul painii si mai ales mirosul care invaluie intreaga casa, transformand-o in “acasa”. Sunetul crustei atunci cand e rupta si prima bucatica mancata fierbinte incheie perfect acest ritual magic. Acum imaginati-va cum poate fi aceasta paine si mai buna? plina cu bucatele aromate de branza Cheddar care ii dau un gust mi-nu-nat si niste picatele vesele care te fac sa o mananci goala.
Reteta
- Timp de gatire: 190 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 1kg faina
- 20g sare
- 20g drojdie
- 700ml apa calduta
- 200g branza cheddar rasa/cubulete mici
- Instructiuni
- Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina (15 minute).
- Amestecati faina cu sare si adaugati amestecul de apa calda si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine lipicios dar omogen.
- Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
- Dupa ce timpul s-a scurs, framantati din nou aluatul pentru aproximativ 5 minute, adaugati branza cheddar rasa sau taiata in cubulete mici, amestecati si acoperiti-l pentru inca o ora. Daca aluatul este prea lipicios folositi ulei de masline pe palme pentru a-l modela mai usor.
- Dupa ce aluatul si-a dublat din nou volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 250 de grade si pe raftul de sus al acestuia asezati o tava plina cu apa.
- Modelati painea/painile, crestati cu un cutit ascutit si asezati pe o tava tapetata cu hartie de copt si faina.
- Introduceti tava cu painea/painile in cuptor doar atunci cand apa din tava de sus fierbe.
- Lasati la copt timp de 25 de minute la 250 de grade cu tava cu apa in cutor.
- Dupa primele 25 de minute scoateti tava cu apa din cuptor si scadeti temperatura la 220 de grade si mai coaceti inca 20 de minute.
- Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Tot atunci o puteti si taia astfel incat aluatul sa nu devina lipicios.
- O puteti pastra in saculeti de panza, in frigider sau chiar feliata in congelator.