Ostropelul e genul ala de mancare traditionala la care nu ai cum sa nu poftesti din cand in cand. Pe mine ma trimite direct in copilarie, in bucataria mamei. Cel mai mult la preparatul acesta iubesc sosul super aromat de rosii, cu mult usturoi si un strop de otet. E genial in combinatie cu o mamaliguta cremoasa. Si da, poate fi foarte usor adaptat si pentru vegani, vegetarieni sau cu ingrediente de post. Puteti inlocui carnea cu soia, jackfruit sau asa cum am experimentat eu de aceasta data: cu muguri de banane.
Mugurii de banane au un gust destul de neutru, seamana putin cu carnea de pui, dar cu o textura fibroasa mai degraba asemanatoare cu carnea de vita bine fiarta. Se aseamana foarte mult si cu jackfruit – un alt fruct ce poate inlocui cu usurinta carnea. Abia astept sa incerc reteta aceasta si cu soia.
Reteta
- Timp de gatire: 30 min
- Persoane: 2
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 1 ceapa
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 lingurita concentrat de legume/ un cub de concentrat de legume
- 5-6 catei de usturoi/ 2 linguri de pudra de usturoi
- 300g muguri de banane (din conserva) / soia fiarta / jackfruit (din conserva)
- 3 linguri de pasta de tomate
- 250ml de apa
- 1 lingurita de otet
- Pentru mamaliga: 250g malai
- 1 lingurita sare
- 1 L apa
- 100g parmezan ras
- Instructiuni
- Caliti ceapa tocata marunt in ulei de masline.
- Adaugati usturoiul si presarati concentratul de legume.
- Adaugati mugurii de banane.
- Acoperiti cu un capac si lasati la gatit aproximativ 2-3 minute sa se gateasca.
- Intr-o cana amestecati bulionul, apa si o lingurita de otet si adaugati peste amestecul din tigaie.
- Lasati sa fiarba inca 5-7 minute.
- Intr-o oala inalta puneti apa impreuna cu sarea la fiert. Cand apa clocoteste adaugati malaiul si amestecati continuu pana cand mamaliga este omogena, cremoasa si toti tot malaiul este bine coagulat.
- Opriti focul si adaugati parmezanul. Amestecati.
- Intr-o farfurie adanca asezati un strat din mamaliguta cremoasa peste care asezati un strat de ostropel cald si mult sos.