Se apropie ziua de 9 martie si nu se putea sa nu fac si o tava de mucenicii de vegani/ de post, pufosi si aromati, din aluat moale ca de cozonac insiropati fie cu multa miere, fie cu un sirop din zahar si coaja de portocale si un strat generos de nuca macinata. Cantitatile sunt mici si aveti nevoie de doar cateva ingrediente, deci daca nu aveti in plan sa faceti mai mult de 6 mucenici, aceasta e reteta pentru voi. Daca vreti sa coaceti mai multi, dublati sau triplati cantitatile.

Reteta

  • Timp de gatire: 90 min
  • Persoane: 3
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru aluat: 350g faina
  • 75g zahar / zahar pudra pentru un aluat mai aerat
  • 200ml conserva lapte de cocos (si partea lichida si cea solida)
  • 7g drojdie uscata
  • un praf de sare
  • arome: esenta de vanilie, coaja de portocala & lamaie (optional si rom)
  • Pentru decor: (puteti folosi miere daca consumati)
  • 100g zahar
  • 200ml apa
  • coaja de la o portocala
  • 100g nuca macinata
  • Pentru framantat: 2-3 linguri de ulei/ ulei de cocos
  1. Instructiuni
  2. Amestecati toate ingredientele pentru aluat si framantati un aluat moale si usor lipicios, fie de mana fie folosind un robot de bucatarie/mixer.
  3. Cu mainile unse cu putin ulei modelati o sfera din aluat. Lasati aluatul acoperit cu o panza sau folie la dospit intr-un bol, intr-un loc caldut (in interiorul cuptorului oprit de exemplu) timp de o ora.
  4. Dupa ce a luatul a crescut impartiti in 6 bucati egale. Pe o suprafata unsa cu ulei intindeti in fasii lungi de aproximativ 30-35 cm si groase de 2-3 cm.
  5. Modelati mucenicii in forma cifrei 8, asezati in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperiti din nou cu o folie sau panza si lasati sa creasca inca 15-20 de minute.
  6. Intre timp preincalziti cuptorul la 180C si coaceti timp de 20-25 de minute cu ventilatia pornita, sau pana cand cresc, se rumenesc si capata o nuanta auriu maronie la suprafata.
  7. Lasati mucenicii sa se raceasca si pregatiti siropul (daca ii serviti cu miere sariti peste acest pas)
  8. Intr-o cratita mica fierbeti apa, zaharul si coaja de portocala pana cand capata consistenta unui sirop si zaharul este complet dizolvat.
  9. Lasati sa se raceasca 10-15 minute si apoi treceti fiecare mucenic prin acest sirop. Lasati mucenicii sa stea la insiropat 20 de secunde.
  10. Presarati imediat nuca macinata.