Ce minunatie e clafoutisul! Si cat de recunoscatori ar trebui sa le fim francezilor ca l-au inventat! O mana de ingrediente simple, ieftine, de-a dreptul banale, se transforma la cuptor intr-un rasfat pe care ti-l vei dori vara aceasta. Poate si la toamna, pentru ca tare bine se potriveste aluatul moale si cremos ca o budinca, cu orice combinatii de fructe proaspete, congelate, deshidratate sau nuci.

Un strop de istorie
Clafoutis isi are originile in regiunea Limousin din Franta, unde se pregatea traditional cu cirese negre, lasate cu samburi pentru a parfuma natural compozitia in timpul coacerii, acestia dadeau un usor parfum de migdale aluatului.
De-a lungul timpului, clafoutis-ul a cucerit inimile europenilor si a capatat nenumarate variante, de la clasicele cu cirese sau visine, la cele cu piersici, afine sau pere. Eu l-am pregatit astazi cu visine congelate, pentru acel contrast fermecator intre dulce si acrisor, perfect intr-o zi calduroasa de vara.
Reteta
- Timp de gatire: 45 min
- Persoane: 6
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 50g unt
- 350ml lapte
- 150g zahar
- 3 oua
- 10ml extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 75g faina alba
- 400g visine curatate (proaspete sau congelate)
- Zahar pudra pentru decor
- Instructiuni
- Preincalziti cuptorul la 180°C, caldura sus-jos cu ventilatie.
- Intr-un bol mare, bateti ouale cu zaharul, vanilia si sarea pana cand obtineti o compozitie aerata.
- Adaugati faina si omogenizati usor.
- Turnati laptele treptat, amestecand continuu pentru a evita cocoloasele.
- Amestecati pana obtineti un aluat fluid, asemanator cu cel de clatite.
- Tapetati o forma termorezistenta cu unt.
- Asezati visinele in tava, distribuindu-le uniform.
- Turnati compozitia peste visine si nivelati usor cu o spatula.
- Coaceti timp de 40-45 minute sau pana cand clafoutis-ul este rumenit si ferm la atingere.
- Lasati desertul sa se raceasca complet inainte de a-l scoate din forma.
- Pudrati cu zahar pudra inainte de servire.
- Optional, serviti cu smantana dulce sau inghetata de vanilie.
Tips & tricks pentru un clafoutis perfect:
✨ Daca folositi fructe congelate foarte zemoase, treceti-le prin putina faina.
✨ Puteti inlocui visinele cu alte fructe: afine, capsune, piersici taiate cuburi sau pere feliate.
✨ Pentru o nota fresh, adaugati coaja rasa de lamaie sau un strop de lichior de cirese in aluat pentru parfumul traditional frantuzesc.
✨ Se serveste cel mai bine rece, simplu sau alaturi de o lingura de smantana, iaurt grecesc sau inghetata de vanilie.
Va arat pe Instagram si reteta filmata pas cu pas: