Mucenicii pufosi si aromati, din aluat moale ca de cozonac sunt cei cu care am crescut eu. Insiropati cu multa miere si un strat generos de nuca macinata. Am facut si eu astazi o tava pentru ca se apropie ziua de 9 martie si nu avea cum sa treaca nesarbatorita. Am framantat insa o cantitate mai mica de aluat, deci daca nu aveti in plan sa faceti mai mult de 6 mucenici, aceasta e reteta pentru voi. Daca vreti sa coaceti mai multi, dublati sau triplati cantitatile.

Au iesit aurii, rumeni si pufosi, super parfumati de la coaja de portocale si vanilie, iar in casa a mirosit divin!

Reteta

  • Timp de gatire: 90 min
  • Persoane: 3
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru aluat: 450g faina
  • 75g zahar / zahar pudra pentru un aluat mai aerat
  • 70g unt la temperatura camerei
  • 3 oua (2 pentru aluat, 1 pentru uns aluatul inainte de coacere)
  • 200 ml lapte caldut
  • 7g drojdie uscata
  • un praf de sare
  • arome: esenta de vanilie, coaja de portocala & lamaie (optional si rom)
  • Pentru decor: 100 ml miere
  • -100g nuca macinata
  • Pentru framantat: 2-3 linguri de ulei, faina pentru blatul de lucru
  1. Instructiuni
  2. Dizolvati drojdia in laptele caldut, lasati sa actioneze 5 minute.
  3. Adaugati amestecul peste faina, adaugati apoi treptat sarea, ouale, untul, aromele si zaharul framantati (manual aproximativ 15 minute, la robot aproximativ 7 minute la viteza medie) si veti obtine un aluat moale, elastic si usor lipicios.
  4. Cu mainile unse cu putin ulei modelati o sfera din aluat. Lasati aluatul acoperit cu o panza sau folie la dospit intr-un bol, intr-un loc caldut (in interiorul cuptorului oprit de exemplu) pana cand isi dubleaza volumul.
  5. Dupa ce a luatul a crescut impartiti in 6 bucati egale. Pe o suprafata foarte bine pudrata cu faina si mainile umezite cu ulei (pentru ca aluatul va fi in continuare moale si usor lipicios) intindeti in fasii lungi de aproximativ 30-35 cm si groase de 2-3 cm.
  6. Modelati mucenicii in forma cifrei 8, asezati in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperiti din nou cu o folie sau panza si lasati sa creasca inca 15-20 de minute.
  7. Intre timp preincalziti cuptorul la 170C.
  8. Inainte de a baga mucenicii in cuptor, ungeti-i cu ultimul ou batut si coaceti timp de 20-25 de minute cu ventilatia pornita, sau pana cand cresc, se rumenesc si capata o nuanta auriu maronie la suprafata.
  9. Cat sunt inca fierbinti ungeti cu miere si presarati imediat nuca macinata.
  10. Daca nu consumati miere ii puteti insiropa cu un sirop din 300ml apa si 100g zahar – fierte impreuna pana cand zaharul se topeste complet.