Tarta rustica cu caise dulci si parfumate – pentru ca trebuie sa ne bucuram de fructele de sezon, nu?
Caisele sunt preferatele mele cand vine vorba de deserturi simple si rapide, dar totusi foarte aromate si intense. Au caisele un parfum special si o textura catifelata ce ridica la alt nivel orice rasfat dulce.
Reteta
- Timp de gatire: 50 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Minima
- Ingrediente
- Pentru aluat: 400g faina (eu am folosit 200g faina integrala si 200g faina alba)
- 150g unt
- 150g zahar
- coaja de la o lamaie/portocala
- 1 lingurita praf de copt
- 1 ou
- 2-3 linguri de apa rece (sau cat este necesar pentru a omogeniza aluatul)
- Pentru umplutura: 15-20 de caise taiate in jumatati/felii
- Pentru decor: 1 galbenus
- 1 lingura fulgi de migdale
- 1 lingurita zahar granulat
- Instructiuni
- Intr-un bol larg framantati impreuna toate ingredientele pentru aluat. Initial veti obtine un aluat foarte sfaramicios. Trepat adaugati cate o lingura de apa rece si framantati pana cand aluatul este foarte bine omogenizat si ferm.
- Pe o foaie de copt, folosind un sucitor intindeti o foaie subtire de aluat. Magia unei galette sta in imperfectiune, asa ca nu va stresati daca nu aveti margini egale sau perfecte.
- Asezati caisele taiate in centrul tartei pastrand marginile goale.
- Pliati marginile peste caise.
- Ungeti bine marginile cu galbenus batut si presarati fulgii de migdale & zaharul granulat.
- Coaceti timp de 30-35 de minute la 180C sau pana cand marginile sunt bine rumenite si caisele incep sa se deshidrateze.
- Optional presarati zahar pudra si savurati cu o cupa de inghetata cat tarta e inca fierbinte.