Daca iubesti painea pufoasa cu crusta crocanta si aromele orientale intense, aceasta focaccia este pentru tine! O combinatie inedita intre gustul usor citric al sumacului, parfumul ierbos al zaatarului, dulceata cepei verzi si cascavalul topit creeaza un preparat perfect pentru orice masa. Fie ca o servesti simpla, alaturi de un sos de iaurt si usturoi, fie ca o transformi in baza pentru un sandwich savuros, aceasta focaccia iti va cuceri papilele gustative.
De ce sa incerci aceasta reteta?
✔ Textura perfecta: Crocanta la exterior, pufoasa si aerata la interior.
✔ Arome intense: Zaatarul si sumacul adauga prospetime si profunzime gustului.
✔ Usor de facut: Fara tehnici complicate, doar framantare si rabdare pentru dospire.
✔ Versatilitate: O poti servi la micul dejun, pranz sau cina, alaturi de orice iti place.



Reteta
- Timp de gatire: 90 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- Ingrediente pentru aluat: 800g faina
- 500ml apa calda
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- 20g drojdie uscata
- Topping: 3 linguri de zaatar
- 200g cascaval taiat bucati mari
- 1 legatura ceapa verde
- 1 lingurita sumac
- Instructiuni
- Framantati un aluat omogen, moale si usor lipicios din: faina, apa, drojdie, sare, zahar si ulei de masline.
- Acoperiti si lasati la dospit pana cand isi dubleaza volumul.
- Asezati aluatul intr-o tava mare de cuptor, intindeti bine cu mainile umezite cu ulei de masline.
- Asezati branza, ceapa verde si toppingurile peste aluat, presand usor.
- Coaceti timp de 30 de minute l1 180C, cu caldura sus si jos, fara ventilatie, sau pana cand aceasta devine ferma si rumena la suprafata.
Sfaturi pentru o focaccia perfecta
✔ Daca vrei un plus de pufosenie, lasa aluatul sa dospeasca de doua ori (prima oara in bol, a doua oara direct in tava).
✔ Pentru un gust mai intens, poti amesteca zaatarul si sumacul cu putin ulei de masline inainte de a le pune pe aluat.
✔ Daca iti plac semintele crocante, presara seminte de susan sau de chimion negru pe deasupra.
De ce vei iubi aceasta reteta?
Este mai mult decat o simpla paine – este o experienta culinara care combina traditii din bucataria mediteraneana si levantina, transformandu-se intr-un preparat de vis. Parfumul cepei verzi coapte, gustul sarat al cascavalului topit si aroma complexa a condimentelor te vor face sa repeti aceasta reteta iar si iar.
Pofta buna!

