Cate felii ai putea manca din acest Chec marmorat, cu iaurt si cirese? 🍒 Chiar daca ziceti una, dupa prima felie o sa ajungeti la… patru, daca incercati aceasta reteta. Exista deserturi care nu doar ca ne incanta papilele gustative, dar si sufletul. Acest chec marmorat cu iaurt si cirese e fix genul acela de prajitura care transforma o zi obisnuita intr-una minunata. Are un gust de copilarie, dar si o nota moderna. Este dulce, usor acrisor, vanilat, cu o textura pufoasa si aromata.
Este genul de reteta care se face usor, cu ingrediente simple, dar cu un rezultat spectaculos – perfect pentru a fi savurat intr-o dupa-amiaza de vara, alaturi de cei dragi. Sau singuri, cu o carte buna si un ceai rece cu ghetaa.


✨ TIPS & TRICKS pentru cel mai reusit chec marmorat:
Folositi iaurt gras (10%) pentru un chec mai pufos si umed.
Ciresele pot fi inlocuite cu: visine pentru un gust mai acrisor/afine/caise sau piersici taiate cubulete
– Puteti adauga chipsuri de ciocolata in partea cu cacao – va fi o combinatie divina cu ciresele!
– Pentru un plus de textura, adaugati nuci tocate, alune sau migdale peste compozitie inainte de coacere.
– Puteti inlocui coaja de lamaie cu coaja de portocala pentru o aroma mai dulceaga.
– Daca vreti un efect marmorat mai artistic, amestecati usor cele doua compozitii cu o scobitoare, in forma de spirala, direct in tava.
– Nu deschideti cuptorul in primele 20 minute – altfel checul se va lasa.
– Daca il coaceti in forme mai mici (ex: briose sau mini checuri), reduceti timpul de coacere la 20-25 min.
Reteta
- Timp de gatire: 45 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- 5 oua
- 200g zahar
- 200g iaurt
- 200g faina
- 10g praf de copt
- 50ml ulei
- sucul si coaja de la o lamaie
- 300g cirese fara samburi
- extra: 2 linguri cacao
- Instructiuni
- Preincalziti cuptorul la 180C (cu ventilatie, caldura sus si jos).
- Intr-un bol mare, amestecati toate ingredientele, mai putin cacaoa si ciresele.
- Impartiti compozitia in doua: intr-una adaugati cacaoa si amestecati.
- Tapetati o tava de chec cu hartie de copt si turnati alternatic straturi din cele doua aluaturi (vanilie + cacao).
- Adaugati ciresele deasupra. Optional, presarati migdale, nuci sau zahar granulat deasupra.
- Coaceti 35-40 min sau pana cand checul devine auriu si trece testul scobitorii.
- Lasati 10 min la racit, pudrati cu zahar si feliati.
- Sa-mi trimiteti poze daca il incercati!

De ce sa incercati aceasta reteta?
- Se face usor, dintr-un singur bol
- Este versatila – puteti schimba fructele sau aromele
- Are o textura pufoasa si un gust fresh
- Este ideal pentru mic dejun, gustare sau desert