Cate felii ai putea manca din acest Chec marmorat, cu iaurt si cirese? 🍒 Chiar daca ziceti una, dupa prima felie o sa ajungeti la… patru, daca incercati aceasta reteta. Exista deserturi care nu doar ca ne incanta papilele gustative, dar si sufletul. Acest chec marmorat cu iaurt si cirese e fix genul acela de prajitura care transforma o zi obisnuita intr-una minunata. Are un gust de copilarie, dar si o nota moderna. Este dulce, usor acrisor, vanilat, cu o textura pufoasa si aromata.

Este genul de reteta care se face usor, cu ingrediente simple, dar cu un rezultat spectaculos – perfect pentru a fi savurat intr-o dupa-amiaza de vara, alaturi de cei dragi. Sau singuri, cu o carte buna si un ceai rece cu ghetaa.

TIPS & TRICKS pentru cel mai reusit chec marmorat:

Folositi iaurt gras (10%) pentru un chec mai pufos si umed.

Ciresele pot fi inlocuite cu: visine pentru un gust mai acrisor/afine/caise sau piersici taiate cubulete

– Puteti adauga chipsuri de ciocolata in partea cu cacao – va fi o combinatie divina cu ciresele!

– Pentru un plus de textura, adaugati nuci tocate, alune sau migdale peste compozitie inainte de coacere.

– Puteti inlocui coaja de lamaie cu coaja de portocala pentru o aroma mai dulceaga.

– Daca vreti un efect marmorat mai artistic, amestecati usor cele doua compozitii cu o scobitoare, in forma de spirala, direct in tava.

– Nu deschideti cuptorul in primele 20 minute – altfel checul se va lasa.

– Daca il coaceti in forme mai mici (ex: briose sau mini checuri), reduceti timpul de coacere la 20-25 min.

Reteta

  • Timp de gatire: 45 min
  • Persoane: 8
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • 5 oua
  • 200g zahar
  • 200g iaurt
  • 200g faina
  • 10g praf de copt
  • 50ml ulei
  • sucul si coaja de la o lamaie
  • 300g cirese fara samburi
  • extra: 2 linguri cacao
  1. Instructiuni
  2. Preincalziti cuptorul la 180C (cu ventilatie, caldura sus si jos).
  3. Intr-un bol mare, amestecati toate ingredientele, mai putin cacaoa si ciresele.
  4. Impartiti compozitia in doua: intr-una adaugati cacaoa si amestecati.
  5. Tapetati o tava de chec cu hartie de copt si turnati alternatic straturi din cele doua aluaturi (vanilie + cacao).
  6. Adaugati ciresele deasupra. Optional, presarati migdale, nuci sau zahar granulat deasupra.
  7. Coaceti 35-40 min sau pana cand checul devine auriu si trece testul scobitorii.
  8. Lasati 10 min la racit, pudrati cu zahar si feliati.
  9. Sa-mi trimiteti poze daca il incercati!

De ce sa incercati aceasta reteta?

  • Se face usor, dintr-un singur bol
  • Este versatila – puteti schimba fructele sau aromele
  • Are o textura pufoasa si un gust fresh
  • Este ideal pentru mic dejun, gustare sau desert