Aceste Brownies sunt perfecte in cazul in care evitati lactatele si ouale, sunteti vegani sau tineti post. Pentru ca toate ingredientele sunt de origine vegetala, prajiturica aceasta usoara si ciocolatoasa este gata foarte repede (si de gatit si de mancat). Am inlocuit ouale cu aquafaba #DeNearuncat (apa din conservele de naut sau apa obtinuta la fierberea nautului), ciocolata topita cu unt de arahide si uleiul cu ulei de cocos. A iesit delicioasa, pufoasa, umeda si guilt-free. E si ocazia perfecta sa folositi niste dulceata #DeNearuncat pe care o mai aveti uitata prin camara.
Reteta
- Timp de gatire: 40 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- Aquafaba #DeNearuncat de la o conserva de naut (sau 4 oua)
- 4 linguri de dulceata (eu am folosit de capsune) –
- 3 linguri de cacao pudra
- 3 linguri de ulei de cocos
- 1 lingura de unt de arahide
- 250 g de faina
- 1 pliculet de praf de copt
- 1 lingura esenta de vanilie
- 100ml de apa plata (adaugati treptat, este posibil sa fie nevoie de mai putin sau mai mult in functie de consistenta aluatului).
- optional daca folositi o dulceata fara zahar adaugati si 150g zahar
- Instructiuni
- Intr-un bol amestecati faina, praful de copt, pudra de cacao, untul de arahide, dulceata si uleiul de cocos. Adaugati apoi treptat apa pana cand obtineti un aluat omogen, cremos dar ferm.
- Inainte de a bate spuma de aquafaba preincalziti cuptorul la 180 de grade celsius. Spuma se adauga doar la final, cu putin timp inainte de a baga tava in cuptoțr.
- Intr-un al doilea vas, folosind un mixer, amestecati la viteza maxima aquafaba pana cand aceasta capata consistenta albuselor batute pentru bezea
- Chiar inainte de a baga tava in cuptor, incorporati rapid spuma in amestecul din celalalt bol, integrand cate putin, cu miscari usoare de jos in sus. Astfel veti pastra textura aerata si pufoasa, iar aluatul de brownie va creste in timpul coacerii.
- Turnati compozitia intr-o tava de chec sau cozonac, tapetata cu hartie de copt si lasati la copt timp de aproximativ 30 de minute la 180 de grade, sau pana cand capata o crusta cu mici crapaturi la suprafata.
- Pentru a va asigura ca s-a copt si in interior testati folosind o scobitoare. Daca aceasta iese curata din brownie inseamna ca s-a copt. Serviti alaturi de un scoop de inghetata sau fructe proaspete.
Arata minunat ! 🙂 se poate si fara unt de arahide ? ( pt cei cu alergii la arahide )
Multumesc
Multumesc mult, Gia!
Sigur ca da, poti adauga o lingura in plus de dulceata, sau o lingura in plus de ulei de cocos.
Hug! Sa imi povestesti cum iese <3
Salutare
Oare ce dimensiuni ar trebui sa aiba tava pt cantitatile din reteta?
Merci 🙂
Buna Silvia,
Recomandarea mea este sa folosesti o tava pentru cozonac sau chec de 30 pe 10 cm.
Spor la gatit.
Buna ziua. Pentru varianta cu ou in loc de aquafaba, galbenusurile se separa de albusuri?
Buna ziua, albusurile se separa si se bat spuma, ca pentru bezea si se adauga la final (incet, cu miscari de jos in sus) in amestecul format din celelalte ingrediente.
Va multumesc!
Merge și cu faina fara gluten?
Merge minunat! <3 Buna idee!
Tocmai am terminat-o și eu. Este super bună! Inițial credeam ca am greșit cu ceva ca la amestecarea ingredientelor (fără spuma) îmi ieșise ceva tare, aproape ca un aluat de pâine. Efectiv puteam face bile cu el 😂 dar după ce am adăugat spuman s.a făcut asa de consistenta unui piure. Credeam ca nu o sa se coacă fiindca nu avea textura de a fi ‘turnată’ în tava de copt. Dar a ieșit chiar foarte bună. Am pus multă cacao și are gust de ciocolata amăruie. Mamei nu ii place ca nu are gust dulce dar ca să o împac, i-am tăiat niște curmale și i-am pus deasupra. Acum e și mai buna și mai aratoasa pentru ea. Mie îmi place simplă. Foarte fain!
Ce bucurie! Suna delicios ideea de a adauga curmale≥.≤
[…] Cornulete cu nuca – Reteta vegana Brownie – fara oua si lactate […]