Retetele traditionale de Craciun de multe ori pot parea extrem de complicate, greu de urmarit si aproape imposibil de reusit. Stiu cum e, pentru ca si eu am trait sentimentul asta de multe ori la inceputul relatiei mele cu aluaturile tari de paine, cozonac sau babka. Dar uneori trebuie sa mai facem si acele lucruri pe care credem ca nu o sa reusim sa le facem. Si din momentul in care am inceput, batalia e deja castigata.

Reteta mea de babka este una la fel de usoara daca o pregatiti folosind un robot de bucatarie, sau daca o veti face cu mainile goale. Eu am avut de aceasta data un ajutor la care visam deja de ceva timp si care m-a facut taaare fericita cand a ajuns in bucataria mea. Robotul de bucatarie MUM Series 2. Acesta a venit la pachet cu o masina de tocat, un chopper cu 3 tipuri de lame, kitul de patiserie cu carlig de framantare si doua teluri pentru creme si un blender cu capacitate de 1.25L.

Reteta

  • Timp de gatire: 120 min
  • Persoane: 2
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • Pentru crema: 100g ciocolata
  • 100g alune de padure sau nuci
  • 100g zahar
  • 50ml rom
  • 100g unt
  • 2 linguri scortisoara
  • Pentru aluat: 500g faina
  • 2linguri de zahar
  • 7g drojdie uscata
  • 100ml lapte cald
  • 2 oua (optional inca unul penru a unge aluatul la final)
  • 80g unt
  • 1 lingurita sare
  • coaja de la o lamaie
  • Pentru sirop: 100ml lapte
  • 2 linguri cu varf de zahar
  • 1 lingura de rom
  • 2 linguri de scortisoara
  1. Instructiuni
  2. Incepeti prin a pregati crema, aceasta trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand o veti intinde pe aluat. Maruntiti nucile, fie folosind un blender sau cu un cutit/mojar.
  3. Intr-o craticioara topiti untul, ciocolata, scortisoara, zaharul, adaugati romul si nucile si amestecati pana cand obtineti o crema omogena.
  4. Cat timp crema se raceste pregatiti aluatul. Incalziti laptele si dizolvati zaharul si drojdia in acesta. Adaugati amestecul peste faina, coaja de lamaie si sare. Framantati sau amestecati cu un mixer (cu carlig de framantare) la viteza mica, pana cand obtineti un aluat moale si omogen. Acoperiti-l cu folie de plastic sau un prosop pana cand isi dubleaza volumul (aprox.1 ora).
  5. Taiati in doua si Intindeti aluatul pe o suprafata pudrata cu faina. Fiecare foaie de aluat ar trebui sa nu fie mai subtire de 1 – 1,5 cm.
  6. Intindeti un strat de crema si rulati ca pentru un cozonac.
  7. Odata obtinute cele doua rulouri, folosind un cutit ascutit crestati fiecare rulou pana la jumatate. Veti obtine astfel fasiile de crema specifice Babka.
  8. Impletiti rapid cele doua rulouri si asezati Babka obtinuta intr-o tava de cozonac sau chec, tapetata cu hartie de copt. Lasati sa creasca inca 15 minute.
  9. Intre timp preincalziti cuptorul la 180C si pregatiti siropul.
  10. Intr-o craticioara incalziti laptele si adaugati zaharul, romul si scortisoara. Amestecati pana se dizolva complet.
  11. Puneti babka la copt timp de 30-35 de minute sau pana cand capata o crusta auriu-maronie (Optional pentru luciu puteti unge aluatul cu un ou batut).
  12. Dupa ce Babka s-a copt o puteti scoate din cuptor si adaugati siropul. Lasati-o in tava pentru a absorbi complet lichidul.
  13. Feliati numai dupa ce s-a racit complet si decorati dupa preferinte, cu zahar pudra, nuci macinate sau extra sirop.