Parfumul de scortisoara si cel de sarbatoare s-au intalnit in aceasta Babka coronita de Craciun. E perfecta pe orice masa de Sarbatoare cu aluatul ei moale si pufos ca un norisor si umplutura bogata si caramelizata cu multa scortisoara.
Aluatul e usor de facut si nu implica framantarile luuungi ale cozonacilor, iar umplutua va fi gata pregatita intr-un minut. O sa le placa si celor mici si celor mari si o sa va aminteasca cu siguranta de cinnamon rolls.
Mi-am scos cutiuta cu mirodenii, condimente si praf de zane de la prietenii mei Kamis si toaaata nebunia de arome m-a trimis intr-o adevarata calatorie pe care am incercat sa o redau in acest desert de Craciun: scortisoara, nucsoara, un strop de lamaie, parfumul cojilor de portocale au parfumat toaaata casa cand am copt aceasta pufosenie.



Reteta
- Timp de gatire: 120 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- Pentru aluat: 10g drojdie uscata
- 550g faina
- 100g zahar
- 120ml lapte cald
- 3 oua
- un praf de sare
- 150g unt moale
- 2 linguri scortisoara
- Arome: esenta de vanilie, rom si coaja de portocale
- Pentru intins aluatul: faina sau ulei
- Pentru umplutura: 150g unt moale
- 300g zahar
- 5g nucsoara macinata
- 15g scortisoara
- 1 ou pentru uns aluatul
- Ingrediente
- Amestecati si framantati ingredientele pentru aluat si lasati sa dospeasca timp de 1 h.
- Veti obtine un aluat moale si usor lipicios, modelati-l pe o suprafata pudrata cu faina si intindeti o foaie subtire de aprox. 1 cm grosime..
- Intr-un bol amestecati bine, pana la omogenizare ingredientele pentru umplutura.
- Intindeti pe toata suprafata aluatului si rulati ca pentru un cozonac obisnuit.
- Pe lungimea ruloului obtinut taiati aluatul in 2 jumatati egale pe care apoi le impletiti in doua.
- Acum puteti forma coronita, unind cele doua capete. Pentru a va sigura ca nu creste prea mult in mijloc si ramaneti cu forma perfecta de coronita, puteti aseza in mijloc un pahar ceramic, sau un borcan.
- Inainte de coacere lasati la dospit in tava inca 30-40 de minute.
- Ungeti cu oul batut.
- Coaceti in cuptorul preincalzit la 180C timp de 50 de minute (dupa primele 20 de minute, acoperiti tava cu inca o foaie de copt si continuati coacerea, astfel aluatul nu se va arde la suprafata).
- Nu uitati sa faceti testul scobitorii pentru a va asigura ca babka e bine coapta si in interior.