Parfumul de scortisoara si cel de sarbatoare s-au intalnit in aceasta Babka coronita de Craciun. E perfecta pe orice masa de Sarbatoare cu aluatul ei moale si pufos ca un norisor si umplutura bogata si caramelizata cu multa scortisoara.

Aluatul e usor de facut si nu implica framantarile luuungi ale cozonacilor, iar umplutua va fi gata pregatita intr-un minut. O sa le placa si celor mici si celor mari si o sa va aminteasca cu siguranta de cinnamon rolls.

Mi-am scos cutiuta cu mirodenii, condimente si praf de zane de la prietenii mei Kamis si toaaata nebunia de arome m-a trimis intr-o adevarata calatorie pe care am incercat sa o redau in acest desert de Craciun: scortisoara, nucsoara, un strop de lamaie, parfumul cojilor de portocale au parfumat toaaata casa cand am copt aceasta pufosenie.

Reteta

  • Timp de gatire: 120 min
  • Persoane: 8
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • Pentru aluat: 10g drojdie uscata
  • 550g faina
  • 100g zahar
  • 120ml lapte cald
  • 3 oua
  • un praf de sare
  • 150g unt moale
  • 2 linguri scortisoara
  • Arome: esenta de vanilie, rom si coaja de portocale
  • Pentru intins aluatul: faina sau ulei
  • Pentru umplutura: 150g unt moale
  • 300g zahar
  • 5g nucsoara macinata
  • 15g scortisoara
  • 1 ou pentru uns aluatul
  1. Ingrediente
  2. Amestecati si framantati ingredientele pentru aluat si lasati sa dospeasca timp de 1 h.
  3. Veti obtine un aluat moale si usor lipicios, modelati-l pe o suprafata pudrata cu faina si intindeti o foaie subtire de aprox. 1 cm grosime..
  4. Intr-un bol amestecati bine, pana la omogenizare ingredientele pentru umplutura.
  5. Intindeti pe toata suprafata aluatului si rulati ca pentru un cozonac obisnuit.
  6. Pe lungimea ruloului obtinut taiati aluatul in 2 jumatati egale pe care apoi le impletiti in doua.
  7. Acum puteti forma coronita, unind cele doua capete. Pentru a va sigura ca nu creste prea mult in mijloc si ramaneti cu forma perfecta de coronita, puteti aseza in mijloc un pahar ceramic, sau un borcan.
  8. Inainte de coacere lasati la dospit in tava inca 30-40 de minute.
  9. Ungeti cu oul batut.
  10. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180C timp de 50 de minute (dupa primele 20 de minute, acoperiti tava cu inca o foaie de copt si continuati coacerea, astfel aluatul nu se va arde la suprafata).
  11. Nu uitati sa faceti testul scobitorii pentru a va asigura ca babka e bine coapta si in interior.