Pufoase, aromate, cu umplutura sau fara, n-ai cum sa spui nu cand esti sevit cu niste gogosi delicioase. Acestea se pregatesc foarte usor, cu un aluat dulce si usor umed, fara timp mare de dospire. Le puteti praji in tigaie sau puteti incerca varianta fara ulei si sa le coaceti in cuptor.
Reteta
- Timp de gatire: 60 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 500g faina
- 10g drojdie uscata
- 50g zahar
- un praf de sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita esenta de rom
- coaja de la o portocala sau lamaie
- 2 oua
- 250ml lapte
- zahar pudra pentru decorat
- ulei pentru prajit (aproximativ 200-300ml)
- Extra daca doriti sa le umpleti: cuburi de ciocolata / dulceata
- Instructiuni
- Intr-un bol larg framantati un aluat omogen din toate ingredientele (mai putin uleiul de prajit si zaharul pudra). Trebuie sa obtineti un aluat ferm si putin lipicios. Acoperiti si lasati sa creasca minim 30 de minute la loc cald.
- Dupa ce aluatul a crescut, intindeti cu un sucitor pe o suprafata umezita cu putin ulei. Intindeti pana obtineti un aluat de aproximativ 1,5 cm grosime.
- Taiati cercuri folosind o forma speciala sau direct cu paharul.
- Daca doriti sa le umpleti in mijlocul a jumatate dintre cercuri puneti fie cate un cub de ciocolata sau cate o lingurita de dulceata, acoperiti cu un al doilea cerculet de aluat si presati bine pe margini pentru a se lipi.
- Dupa modelarea gogosilor acoperiti-le inca 10-15 minute, timp in care vor mai creste.
- Intr-o tigaie inalta incingeti uleiul. Cand acesta este foarte fiebinte asezati pe rand cate o gogoasa si lasati sa se prajeasca pe ambele parti cate 1-2 minute sau pana cand cresc si capata o nuanta auriu-maronie.
- Asezati pe servetele de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
- Cat inca sunt calde, tavaliti-le bine prin zaharul pudra si bucurati-va de ele cat mai repede.