Turtele cu nuca sunt un desert traditional ataaat de usor de facut, dar atat de aromat si gustos. Se servesc in seara de Ajun si sunt de obicei umplute cu o crema facuta din seminte de canepa sau din nuci macinate. In mod normal turtele stau la uscat 2-3 zile inainte de a fi insiropate, dar eu nu am mai avut rabdare si am adaptat putin reteta pentru a fi gata in aproximativ o ora.
Reteta
- Timp de gatire: 60 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- Pentru aluat: 300g faina
- 1 lingurita sare
- 1 lingura otet
- 1 lingura ulei
- 150ml apa calduta
- Pentru sirop: 400ml apa
- 150g zahar
- 3 linguri miere
- 50ml rom
- Pentru umplutura: 300g nuci macinate
- 1 lingura scortisoara
- 100g zahar de cocos (sau brun)
- Coaja de la o portocala
- Instructiuni
- Framantati un aluat moale din faina, apa calduta, otet, ulei si sare. Acoperiti si lasati sa stea intr-un loc cald cat timp pregatiti siropul si umplutura.
- Puneti la fiert apa impreuna cu zaharul si lasati sa fiarba 10 minute. Adaugati apoi mierea si romul. Lasati sa se raceasca.
- Intr-un bol amestecati nuca macinata, zaharul de cocos sau brun, scortisoara si coaja rasa de portocala.
- Intindeti aluatul intr-o foaie foarte subtire (ca pentru paste) si taiati cercuri de dimensiunea dorita (pot fi mici, taiate cu un pahar, sau mari, taiate pe conturul tigaii in care le veti coace.
- Coaceti apoi fiecare foaie de aluat pe ambele parti pana cand devine aurie si ferma.
- Formati apoi turtele astfel: Insiropati fiecare foaie de aluat copt scaldandu-le in amestecul de apa, zahar si miere. Lasati-le in sirop pana cand incep sa devina mai moi.
- Asezati cate un strat de foi si apoi unul de umplutura, acoperiti cu alte foi insiropate si repetati pana cand terminati umplutura si foile.
- Asezati turtele formate intr-o caserola si turnati restul de sirop peste acestea. Lasati la frigider pentru minim inca o ora sau doua. Si daca aveti rabdare sa le lasati chiar peste noapte, a doua zi vor fi perfecte.