Turtele cu nuca sunt un desert traditional ataaat de usor de facut, dar atat de aromat si gustos. Se servesc in seara de Ajun si sunt de obicei umplute cu o crema facuta din seminte de canepa sau din nuci macinate. In mod normal turtele stau la uscat 2-3 zile inainte de a fi insiropate, dar eu nu am mai avut rabdare si am adaptat putin reteta pentru a fi gata in aproximativ o ora.

Reteta

  • Timp de gatire: 60 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru aluat: 300g faina
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura otet
  • 1 lingura ulei
  • 150ml apa calduta
  • Pentru sirop: 400ml apa
  • 150g zahar
  • 3 linguri miere
  • 50ml rom
  • Pentru umplutura: 300g nuci macinate
  • 1 lingura scortisoara
  • 100g zahar de cocos (sau brun)
  • Coaja de la o portocala
  1. Instructiuni
  2. Framantati un aluat moale din faina, apa calduta, otet, ulei si sare. Acoperiti si lasati sa stea intr-un loc cald cat timp pregatiti siropul si umplutura.
  3. Puneti la fiert apa impreuna cu zaharul si lasati sa fiarba 10 minute. Adaugati apoi mierea si romul. Lasati sa se raceasca.
  4. Intr-un bol amestecati nuca macinata, zaharul de cocos sau brun, scortisoara si coaja rasa de portocala.
  5. Intindeti aluatul intr-o foaie foarte subtire (ca pentru paste) si taiati cercuri de dimensiunea dorita (pot fi mici, taiate cu un pahar, sau mari, taiate pe conturul tigaii in care le veti coace.
  6. Coaceti apoi fiecare foaie de aluat pe ambele parti pana cand devine aurie si ferma.
  7. Formati apoi turtele astfel: Insiropati fiecare foaie de aluat copt scaldandu-le in amestecul de apa, zahar si miere. Lasati-le in sirop pana cand incep sa devina mai moi.
  8. Asezati cate un strat de foi si apoi unul de umplutura, acoperiti cu alte foi insiropate si repetati pana cand terminati umplutura si foile.
  9. Asezati turtele formate intr-o caserola si turnati restul de sirop peste acestea. Lasati la frigider pentru minim inca o ora sau doua. Si daca aveti rabdare sa le lasati chiar peste noapte, a doua zi vor fi perfecte.