M-am nascut de Dragobete si nu stiu daca mi s-ar fi potrivit mai bine o alta zi!

Asa ca Astazi va fac cadou reteta de tort cu care imi voi sarbatori ziua: Tort Medovik, un desert cu o intraga istorie in spate, foi fine cu miere si scortisoara, crema ca un norisor de catifea din mascarpone si un strop de dulceata de zmeura.

Blatul o sa va aminteasca de turta dulce, iar crema minunata de deserturile din copilarie. Poate pare complicat, dar atunci cand folosesti ingrediente de calitate, jumatate din treaba e ca si facuta. Din acest motiv am ales sa fac o crema fina din mascarpone Delaco, care se comporta minunat de fiecare data cand il introduc in deserturile mele.

Reteta

  • Timp de gatire: 20 min
  • Persoane: 2
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru foi aveti nevoie de: 180 g zahar alb
  • 100 g miere
  • 180 g unt (cu minim 80% grasime)
  • 3 oua
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 500 g faina alba
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita nucsoara
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema aveti nevoie de: 500g mascarpone
  • 400ml frisca lichida
  • 200g zahar pudra
  • 10ml extract de vanilie
  • coaja de la 2 portocale bio
  • Extra: 300g dulceata de zmeura
  1. Instructiuni
  2. Incepeti prin a pregati foile, pe baie de abur (bain marie) topiti impreuna zaharul, mierea si untul.
  3. Cand acestea sunt bine omogenizate, calde, nu fierbinti, adaugati in fir subtire ouale bine batute.
  4. Amestecati continuu inca 5 minute, pana se ingroasa putin acest amestec.
  5. Intr-un bol amestecati bicarbonatul, sarea, scortisoara, nucsoara si faina. Adaugati apoi amestecul cald si amestecati rapid pana la omogenizare.
  6. Veti obtine un aluat foarte moale, pe care trebuie sa il impachetati bine in folie si sa il lasati la rece minim 5 ore (de preferat peste noapte) pentru a deveni ferm.
  7. Dupa racirea completa a aluatului, taiati si cantariti bucati de cate 100g.
  8. Intindeti fiecare bucata pana obtineti un cerc cu minim 15 cm diametru (eu am folosit fundul tavii de tort in care am montat tortul si am decupat cercurile perfect pe dimensiune).
  9. Perforati cu o furculita fiecare foaie si coaceti aproximativ 5-6 minute la 180C sau pana cand foile devin ferme (eu am copt 4 foi in acelasi timp).
  10. Dupa ce ati terminat de copt lasati foile (veti obtine 10-12) lasati-le sa se raceasca si pregatiti crema: intr-un bol mare mixati: Mascarpone Delaco, frisca lichida, vanilia, coaja de portocala si zaharul pudra.
  11. Pentru a monta tortul, puteti fie sa asezati blaturile pe o suprafata dreapta, fie direct intr-o tava de tort, cu fund detasabil. Asezati o foaie, un strat de crema (3-4 linguri) si cateva lingurite de dulceata. Repetati, pana cand ajungeti la ultimele 2 foi coapte. Intindeti si ultimele linguri de crema pe toata suprafata tortului.
  12. Am pastrat 2 foi coapte pentru decorul acestui tort. Acestea trebuie sfaramate foarte fin pentru a le putea presara pe toata suprafata tortului.
  13. 12. Lasati tortul Medovik la rece minim 12 ore inainte de a felia.