Stiati ca una dintre primele retete de tarta cu dovleac a aparut intr-o carte de retete frantuzesti in secolul 17? Desi poate primul gand ar fi ca celebra “Pumpkin Pie” a aparut in America in preajma zilei Recunostintei. Desi are o vechime atat de mare, se pare ca aceasta reteta a fost perfecta inca de la inceput, pentru ca si in zilele noastre o gatim aproape la fel, cu aproape aceleasi ingrediente. Avem o crusta frageda de aluat umpluta cu o crema fina si densa de dovleac aromat cu scortisoara. E delicioasa si rece si calda!

Reteta

  • Timp de gatire: 50 min
  • Persoane: 6
  • Dificultate: Medie

  • Ingrediente
  • Pentru umplura: 1kg dovleac curatat & taiat cubulete
  • 150g zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 300ml frisca lichida (eu am folosit Elle & Vire)
  • 3 oua
  • Pentru crusta: -250g faina
  • 50g zahar pudra
  • 125g unt rece taiat cubulete (am folosit tot Elle & Vire nesarat)
  • 1 ou
  • 1 lingura de apa rece (doar daca aluatul nu se omogenizeaza)
  • Extra: -nuci pentru decor si orez pentru copt
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol incapator framantati un aluat ferm, usor sfarmicios din toate ingredientele pentru crusta. Daca aluatul nu se omogenizeaza, adaugati treptat cate o lingura de apa rece, pana cand acesta poate fi modelat intr-o bila ferma.
  3. Intindeti aluatul intr-un strat de 2-3mm in tava de copt (puteti folosi o tava de tarta cu diametru de 25 cm sau de 15x35cm).
  4. Preincalziti cuptorul la 180C. Peste aluatul din tava asezati o hartie de copt si peste aceasta orez (astfel aluatul isi va pastra forma in tava).
  5. Coaceti la 180C timp de 15 minute. Lasati sa se raceasca, scoateti orezul si hartia de copt.
  6. Intre timp pregatiti dovleacul: intr-o tigaie lasati la gatit timp de 30 de minute dovleacul, zaharul, scortisoara si vanilia (sau pana cand dovleacul devine moale si usor de pisat cu o furculita).
  7. Lasati dovleacul sa se raceasca si mutati intr-un blender, aici il mixati cu: frisca si ouale.
  8. Dupa ce crusta s-a racit si ea, turnati umplutura si coaceti pentru inca 30 de minute la 160C, sau pana cand crema devine ferma la suprafata.
  9. Savurati cu o lingura de frisca proaspata si un praf de scortisoara.