Stiati ca una dintre primele retete de tarta cu dovleac a aparut intr-o carte de retete frantuzesti in secolul 17? Desi poate primul gand ar fi ca celebra “Pumpkin Pie” a aparut in America in preajma zilei Recunostintei. Desi are o vechime atat de mare, se pare ca aceasta reteta a fost perfecta inca de la inceput, pentru ca si in zilele noastre o gatim aproape la fel, cu aproape aceleasi ingrediente. Avem o crusta frageda de aluat umpluta cu o crema fina si densa de dovleac aromat cu scortisoara. E delicioasa si rece si calda!
Reteta
- Timp de gatire: 50 min
- Persoane: 6
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- Pentru umplura: 1kg dovleac curatat & taiat cubulete
- 150g zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita extract de vanilie
- 300ml frisca lichida (eu am folosit Elle & Vire)
- 3 oua
- Pentru crusta: -250g faina
- 50g zahar pudra
- 125g unt rece taiat cubulete (am folosit tot Elle & Vire nesarat)
- 1 ou
- 1 lingura de apa rece (doar daca aluatul nu se omogenizeaza)
- Extra: -nuci pentru decor si orez pentru copt
- Instructiuni
- Intr-un bol incapator framantati un aluat ferm, usor sfarmicios din toate ingredientele pentru crusta. Daca aluatul nu se omogenizeaza, adaugati treptat cate o lingura de apa rece, pana cand acesta poate fi modelat intr-o bila ferma.
- Intindeti aluatul intr-un strat de 2-3mm in tava de copt (puteti folosi o tava de tarta cu diametru de 25 cm sau de 15x35cm).
- Preincalziti cuptorul la 180C. Peste aluatul din tava asezati o hartie de copt si peste aceasta orez (astfel aluatul isi va pastra forma in tava).
- Coaceti la 180C timp de 15 minute. Lasati sa se raceasca, scoateti orezul si hartia de copt.
- Intre timp pregatiti dovleacul: intr-o tigaie lasati la gatit timp de 30 de minute dovleacul, zaharul, scortisoara si vanilia (sau pana cand dovleacul devine moale si usor de pisat cu o furculita).
- Lasati dovleacul sa se raceasca si mutati intr-un blender, aici il mixati cu: frisca si ouale.
- Dupa ce crusta s-a racit si ea, turnati umplutura si coaceti pentru inca 30 de minute la 160C, sau pana cand crema devine ferma la suprafata.
- Savurati cu o lingura de frisca proaspata si un praf de scortisoara.