Azi va prezint un truc pe care l-am descoperit recent facand clatite: Atunci cand folositi frisca lichida in compozitia clatitelor, in loc de lapte, iaurt sau apa minerala, acestea ies extreeeem de fine, moi, catifelate, elastice si mai ales isi pastreaza aceasta textura timp de minim 2-3 zile. Marginile nu se usuca, aluatul nu se intareste si va puteti bucura de ele oricand ca si cand au fost facute cu cateva minute in urma.
Reteta
- Timp de gatire: 20 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- 200g faina
- 350ml frisca lichida (puteti folosi si lapte/ lapte vegetal dar nu vor iesi la fel de catifelate, elastice si pufoase)
- 3 oua
- 50ml ulei
- 1-2 lingurite de ulei sau un cub de unt pentru prajit.
- Optional pentru clatite dulci adaugati: 3 linguri de zahar, 1 lingura esenta de vanilie
- Instructiuni
- Intr-un bol amestecati toate ingredientele de mai sus folosind un tel sau un mixer si omogenizati pana obtineti un aluat lichid, cremos si fara cocoloase.
- Intr-o tigaie incinsa, antiaderenta, incaziti bine untul sau uleiul (pe foc mic) si apoi turnati grasimea din tigaie intr-o cana (veti repeta procedeul inainte de fiecare clatita: dupa ce scoateti prima clatita, turnati din nou grasimea pentru 2-3 secunde si apoi turnati iarasi in cana, repetati pentru fiecare clatita).
- Cu un polonic turnati in tigaia incinsa suficient aluat cat sa acopere intreaga suprafata.
- Coaceti pe ambele parti cate 1-2. minute sau pana cand capata o nuanta auriu maronie, cu margini usor crocante si dantelate.
- Repetati cu fiecare clatita.
- Savurati-le fie cu toppinguri dulci sau sarate. Le puteti folosi chiar si pentru retete de clatite umplute si gratinate la cuptor.