Aceasta este una dintre cele mai iubite tarte frantuzesti, cu ingrediente nesofisticate, dar extrem de gustoasa, cu o crema fina si aromata pe baza de frisca si ciocolata alba, capsune proaspete si parfumate si un jeleu cu lamaie si menta de vis!
Reteta
- Timp de gatire: 60 min
- Persoane: 8
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- Pentru blat: 250g faina
- 140g unt
- 100g zahar pudra
- 1 ou
- 1 praf de sare
- coaja de la o lamaie
- Pentru crema: 500ml frisca lichida
- 4 galbenusuri
- 120g zahar
- 40g amidon din porumb/ gris
- 1 praf de sare
- 30g unt
- 2 lingurite extract de vanilie
- Pentru topping: 500g capsune feliate
- Pentru jeleu: 50ml sirop de capsune
- 400ml apa
- sucul de la o lamaie
- 5 frunzulite de menta
- 6 foi de gelatina
- Instructiuni
- Intr-un bol larg amestecati toate ingredientele pentru aluat pana cand obtineti un aluat ferm, usor sfaramicios.
- Intindeti aluatul pe o tava de tarta, perforati cu o furculita pe toata suprafata aluatului si coaceti timp de 15-20 de minute la 180C sau pana cand aluatul devine ferm si rumen.
- Intre timp pregatiti crema: Intr-o oala media amestecati frisca, galbenusurile, amidonul, sarea, zaharul, vanilia si untul, pana cand amestecul este foarte bine omogenizat.
- Fierbeti si amestecati pe foc mic pana cand incepe sa se inchege si sa capete consistenta cremoasa. Lasati apoi sa se raceasca complet.
- Dupa racire, asezati intindeti crema in baza de tarta si decorati cu feliile de capsune.
- Pregatiti apoi si jeleul, amestecand toate ingredientele pentru acesta, intr-o craticioara, pe foc mic. Lasati sa se raceasca dupa fierbere si topirea completa a gelatinei.
- Cand jeleul (inca lichid) ajunge la temperatura camerei, il puteti turna pe intreaga suprafata a tartei. Lasati apoi sa se raceasca la frigider, minim 2 ore.