“Suberek” este o placinta traditionala turceasca, gatita in Romania cel mai des in zona Dobrogei. Este densa si satioasa cu un aluat pufos dospit si umplutura bogata din verdeturi si carne.
Pana sa pregatesc chiar eu acest preparat nu m-as fi gandit vreodata ca voi gasi o varianta vegana.
Aluatul simplu este facut doar din faina, apa, sare si drojdie, iar umplutura delicioasa 100% plant based, bineinteles este facuta din tocata de la Verdino. Imi placea deja aceasta alternativa vegana, dar in combinatie cu ceapa verde si marar m-a cucerit de la prima inghititura.
Sunt tare curioasa daca o veti incerca si voi si va incurajez ca macar o data pe saptamana sa va aventurati la o zi cu 0% carne.
Reteta
- Timp de gatire: 60 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- Pentru aluat: 300g faina
- 1 lingurita rasa de sare
- 7g drojdie uscata
- 180ml apa calduta
- Pentru umplutura: 300g tocata Verdino
- 1 legatura ceapa verde
- 5 catei de usturoi
- Un praf de sare
- 1 legatura de marar
- Optional: 1 lingura de ulei de masline (pentru prajire) si sosul preferat (pentru servire).
- Instructiuni
- Intr-un bol amestecati faina si sarea.
- Adaugati drojdia si apa calduta.
Amestecati si framantati pana obtineti un aluat omogen. - Acoperiti aluatul si lasati-l sa creasca timp de 30 de minute.
- Intre timp tocati usturoiul, ceapa si caliti-le intr-o tigaie incinsa.
- Cand usturoiul devine auriu adaugati tocata Verdino si amestecati.
- Adaugati un praf de sare, mararul tocat si gatit aproximativ 5 minute.
- Dupa ce aluatul a crescut, taiati-l in 4 bucati egale si intindeti cu un sucitor.
- Puneti cate un sfert din umplutura pe jumatatea fiecarei bucati de aluat, umeziti marginile aluatului cu o pensula si lipiti.
- Intr-o tigaie incinsa (puteti adauga si un strop de ulei de masline) coaceti pe ambele parti fiecare Suberek pana cand capata o crusta auriu maronie.
- Presarati ceapa verde si savurati cu sosul preferat sau langa o salata proaspata.