Voi cum stiti ca se numeste aceast desert? Prajitura “Raioasa”/ Prajitura cu aluat ras/ Prajitura cu dulceata si nuci? E genul de prajitura care sigur se gaseste in multe caiete de retete. Pentru mine e prajitura cu aroma de sarbatoare pe care mama o facea in copilaria mea si o face si acum. E o minunatie cum numai mamele si bunicile noastre puteau inventa pe vremuri atunci cand un gest mic facea diferenta pentru o intreaga familie. Aluat fraged si sfaramicios, dulceata din camara amestecata cu nucile culese toamna si inca un strat de aluat dat pe razatoare, crocant si bine rumenit la cuptor.
Dintr-o bila mica de aluat, poti face o tava din aceasta prajiturica minunata ce va hrani toti pofticiosii familiei.
Am scos caietul in care am adunat retete scrise de mine pentru Otilia, fetita mea, ne-am suflecat manecile si am trecut impreuna la treaba weekendul acesta. Seara am framantat impreuna un aluat atat de frumos parfumat cu vanilie si esenta de portocale de la Dr. Oetker.
Iar azi de dimineata am pregatit crema din dulceata de gutui de la noi din gradina, amestecata cu cacao intensa, esenta de rom care dadea gust tuturor bunatatilor de cand eram noi mici si nuci macinate. Am simtit ca impart cu ea o pagina din caietul meu de retete, dar si o amintire pretioasa din copilaria mea. De cand trageam cu ochiul la mainile harnicute ale mamei.
Am umplut impreuna tava si am asteptat sa vedem ce iese cand deschidem usa cuptorului. Aproape ca ai crede ca ceva atat de simplu si marunt, nu mai poate genera atata emotie si bucurie.
Bucurie si emotie aduc si cei de la Dr. Oetker in perioada aceasta, cand ne incurajeaza pe toti sa ne grabim mai putin si sa ne oprim mai des pentru a savura cu adevarat amintirile si gusturile copilariei. Sa rescriem retetele mamelor si bunicilor noastre, sa le povestim celor mici, prietenilor si oricui drag noua despre aromele care chiar ne aduc un zambet pe buze. Si de ce nu, sa facem si un gest mic, care face diferenta oferind mai departe din bunatatile gatite.
Intre 21 octombrie si 31 ianuarie puteti castiga un robot inteligent de bucatarie (1 pe luna) sau chiar un premiu de 50000 de lei, daca achizitionati produse pentru prajituri de la Dr. Oetker si inscrieti bonul prin sms la 1755.
Ingrediente:
- Pentru aluat
- -300g faina;
- -150g unt la temperatura camerei;
- -2 oua;
- -10g praf de copt Dr. Oetker;
- -20g zahar vanilat Dr. Oetker;
- -2 lingurite esenta de vanilie Dr. Oetker;
- -2 lingurite esenta de portocale Dr. Oetker;
- Pentru umplutura:
- -400g dulceata;
- -200g nuci macinate;
- -20g zahar vanilat Dr. Oetker;
- -2 lingurite esenta de rom Dr. Oetker;
- -2 linguri Cacao Dr. Oetker.
Instructiuni:
- Incepeti prin a framanta un aluat sfaramicios din toate ingredientele pentru acesta. Omogenizati pana cand puteti forma o bila de aluat.
- Impartiti aluatul in 3 bucati egale (impachetati o bucata separat si celelalte doua impreuna).
- Lasati aluatul la rece minim 1 ora sau peste noapte.
- Intre timp pregatiti crema amestecand intr-un bol toate ingredientele pentru aceasta.
- Pe o tava antiaderenta, sau tapetata cu hartie de copt intindeti intr-o foaie subtire aluatul.
- Acoperiti cu crema obtinuta.
- Din restul de aluat ramas pregatim decorul: radeti aluatul rece pe razatoarea mare deasupra cremei.
- Coaceti timp de 40-45 de minute la 180C sau pana cand prajitura devine rumena si ferma la suprafata, iar maginile sunt usor maronii.