Ce planuri aveti primavara aceasta? Pentru ca as vrea sa va invit intr-o excursie inapoi in copilarie, sa explorati si sa va bucurati de gusturile simple care va umpleau sufletul de bucurie atunci cand erati mici.

Mi s-a parut mereu fascinanta creativitatea parintilor si bunicilor nostri care reuseau sa faca cele mai spectaculoase bunatati din putine ingrediente atat de simple.

La fel este si prajitura Albinita, cu foi usoare si fragede cu miere, umplutura de gris cu lapte si magiunul care a indulcit multe zile din copilaria noastra.

M-am lasat inspirata de prietenii mei de la Invie Traditia pentru a reinterpreta acest desert de-a dreptul minunat. Am folosit miere, magiun cu nuci si ulei de floarea soarelui presat la rece pentru acest deliciu. Si toate obiectele de ceramica si stergarul sunt tot din shopul lor online. Sunt o afacere locala care incearca sa readuca la viata frumusetea traitului cu iz romanesc, ca in casa bunicilor.

Reteta

  • Timp de gatire: 120 min
  • Persoane: 6
  • Dificultate: Usor
  • Ingrediente
  • Pentru aluat: 300g faina
  • 60g zahar
  • 4 linguri mari de miere
  • 1 pliculet amoniu pentru prajituri amestecat cu 1 lingura de otet
  • un praf de sare
  • 90g margarina pentru prajituri/unt vegetal
  • 120ml lapte vegetal
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • Pentru intins foile: ulei de floarea soarelui
  • Pentru umplutura: 600ml lapte vegetal
  • 85g gris
  • 50g margarina pentru prajituri/unt vegetal
  • 3 linguri de miere
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 1 lingura esenta de vanilie/zahar vanilat
  • 200g magiun de prune
  1. Instructiuni
  2. Se amesteca intr-un bol toate ingredientele de foi la temperatura camerei. Adaugati laptele treptat pana cand obtineti un aluat cu o consistenta ferma.
    Lasati sa se odihneasca 15 minute acoperit.
  3. Am impartit aluatul in 2 parti egale (puteti folosi un cantar) si le-am intins pe spatele unei tavi de cuptor (nu va speriati daca sunt foarte subtiri, vor mai creste in timp ce se coc). La mijloc am taiat foaia de aluat in 2 pentru a obtine 2 blaturi. La final vom avea 4 foi egale.
  4. Apoi am copt fiecare foaie timp de 3-5 minute la 200C sau pana cand devine aurie si creste putin.
  5. Le-am asezat pe o suprafata uscata si am repetat pana am terminat aluatul.
  6. Acum hai sa pregatim crema de gris. Am pus la fiert laptele impreuna cu mierea, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Cand a inceput sa fiarba am adaugat grisul si am amestecat bine bine pana a capatat o consistenta ferma.
  7. La final se adauga si ultima bucatica de margarina/unt vegetal si se amesteca.
  8. Dupa ce crema si foile s-au raci complet, montam prajitura astfel:
    Asezam pe o suprafata dreapta primul blat, il acoperim cu jumatate din crema de gris, adaugam al doilea blat si punem dulceata sau magiunul. Intindem uniform si punem al 3-lea blat. Acoperim din nou cu crema de gris si acoperim cu ultimul blat.
  9. Am impachetat in folie prajitura si am pus peste ea un tocator care sa o preseze. Am pus apoi prajitura la rece minim 12 ore. Este perfecta insa, abia dupa 24 de ore cand crema a intrat mai bine intre straturi.
  10. Inainte de feliere presarati zahar pudra.