Peste pane facut la cuptor, mamaliguta cremoasa si un mujdei usor cu iaurt, asta da “comfort food” de toamna. Atat de simplu si bun, un adevarat festi cu iz traditional ce te trimite in copilarie de la prima inghititura.
Reteta
- Timp de gatire: 50 min
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- Pentru peste: 4 fileuri de cod (sau alt peste alb dezosat)
- 1 ou
- 1 praf de sare
- 100g pesmet
- 2-3 lingurite ulei de masline
- Pentru mamaliga: 100g malai
- 600ml apa
- 1 lingurita de sare
- Pentru mujdei: 250g iaurt grecesc
- 5 catei de usturoi
- sare dupa gust
- 2 lingurite patrunjel uscat (puteti folosi si patrunjel proaspat tocat marunt)
- Instructiuni
- Incepeti prin a pregati pestele. Preincalziti cuptorul la 180C.
- Treceti feliile de peste prin pesmet, apoi prin oul batut cu sare si iarasi prin pesmet.
- Mutati pestele intr-o tava tapetata cu hartie de copt, stropiti cu cateva picaturi de ulei de masline si coaceti cate 10-15 minute pe fiecare parte sau pana cand fileurile devin ferme si capata o crusta aurie la suprafata.
- Intre timp pregatiti si mamaliga, puneti apa la fiert, adaugati malaiul si sarea. Amestecati continuu pana cand obtineti o mamaliguta bine legata si cremoasa.
- Pregatim si sosul? Intr-un blender puneti iaurtul, cateii de usturoi curatati, sarea si patrunjelul. Mixati pana cand obtineti un sos omogen.
- Serviti in farfurii intinse, un strat de mamaliguta cremoasa, fileurile de peste crocant si stropiti cu sosul de iaurt si usturoi.
- Optional pueteti servi si cu cateva felii de lamaie.