“Panforte” este un desert pregatit de Craciun in Italia si inseamna “paine tare”, eu as zice insa ca seamana mai mult cu un cookie urias cu nuci si fructe uscate. Puteti folosi orice fructe uscate si nuci aveti la indemana, dar va promit ca aceasta combinatie este geniala. Am folosit doar ingrediente Vegis: Nuci Pecan (puteti folosi si nuci normale), coacaze uscate, sirop de artar si curmale. Iar pregatirea nu implica decat sa amestecati toate ingredientele si sa le coaceti timp de 30 de minute. Si cea mai buna veste e ca acest deliciu e 100% vegan.

Reteta

  • Timp de gatire: 40 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 100g nuci Pecan (sau nuci)
  • 75g alune de padure (sau alune)
  • 50g coacaze uscate (sau merisoare)
  • 100g curmale fara samburi
  • 100g smochine uscate
  • Coaja de la 2 portocale
  • 1 lingura de scortisoara
  • 1 lingura de nucsoara
  • 50ml ulei de cocos
  • 90ml sirop de artar
  • 2-3 linguri de apa
  • 150g faina amestecata cu un praf de sare
  • Optional: bucatele de ciocolata, cacao si zahar pudra pentru decorat.
  1. Instructiuni
  2. Intr-un bol amestecati toate nucile.
  3. Taiati smochinele si curmalele in bucatele mici si adaugati impreuna cu coacazele sau merisoarele.
  4. Presarati coaja de portocala si condimentele si apoi adaugati ingredientele lichide: uleiul de cocos si siropul de arar.
  5. Adaugati faina si amestecati, daca aluatul este prea sfaramicios adaugati treptat apa pana cand obtineti un aluat omogen.
  6. Presati intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Nu va faceti griji, acest aluat va arata imperfect datorita nucilor si fructelor. Coaceti la 200C timp de 30’
  7. Lasati sa se raceasca complet inainte de a decora si felia.