Paleurile sunt un desert tare drag din copilaria noastra. Se gaseau la toate cofetariile de cartier si in simplitatea lor ne faceau intotdeauna atat de fericiti. Biscuitii acestia fragezi erau lipiti doi cate doi si umpluti cu o crema densa de ciocolata si mai aveam in plus si o glazura minunata de ciocolata topita.
Nu aveam cum sa nu incerc si eu sa refac fursecurile copilariei si au iesit delicioase, fix gustul anilor 90. O sa va placa si voua, promit!
Reteta
- Timp de gatire: 100 min
- Persoane: 6
- Dificultate: Medie
- Ingrediente
- Pentru aluat: 200g de unt rece
- 140g de zahar
- 10g zahar vanilat
- 80ml smantana (cu cel putin 35% grasime)
- 2 galbenusuri
- 1 praf de sare
- 1 lingurita coaja de lamaie si 1 lingurita coaja de portocala (sau esente)
- 1 lingura esenta de vanilie
- 400g faina
- 7g praf de copt
- Pentru crema: 50g cacao
- 100g de zahar
- 100g de nuci macinate
- 100g unt
- o lingurita esenta de rom
- o lingurita esenta de vanilie
- 100ml apa (optional, adaugati doar la final in functie de consistenta obtinuta – aceasta trebuie sa fie moale, dar nu lichida)
- Pentru decor: 100g ciocolata topita
- Instructiuni
- Intr-un bol larg amestecati untul si zaharul + zaharul vaniliat, folosind un mixer. Mixati pana cand capata o consistenta de crema.
- Adaugati si celelalte ingrediente din lista pentru aluat. Amestecati si omogenizati. Veti obtine un aluat fraged, usor sfaramicios. Daca acesta nu se omogenizeaza perfect, adaugati treptat cate o lingurita de apa rece. Lasati apoi la rece minim 15 minute.
- Preincalziti cuptorul la 170C si tapetati o tava cu hartie de copt.
- Din aluatul obtinut modelati bilute de aproximativ 3- 3,5 cm diametru – adica aprox. 20 de grame (puteti folosi un cantar pentru a va asigura ca jumatatile sunt egale).
- Asezati bilutele in tava cu spatiu intre ele, presati usor pentru a se aplatiza putin pe fund si coaceti timp de 20-25 de minute la 170C sau pana cand devin aurii si ferme.
- Dupa ce scoateti fursecurile de la copt, lasati-le sa se raceasca complet.
- Pregatiti crema amestecand toate ingredientele din lista pentru crema, mai putin apa, pe aceasta o veti adauga treptat doar daca amestecul este prea ferm.
- Cu o lingurita intindeti crema pe fiecare jumatate de fursec si apoi lipiti-le intre ele.
- Pentru decorat trebuie sa topiti ciocolata la baie de aburi si cat este fierbinte si lichida, folosind o lingurita trasati fire subtiri de ciocolata deasupra paleurilor.
- Asezati paleurile pe o tava sau intr-un platou si pastrati-le acoperite. Rezista foarte bine si la temperatura camerei, dar daca doriti sa le consumati in mai multe zile, le puteti pastra in frigider.