Iubesc tot ce tine de facutul de paine, de la framantatul aluatului, rabdarea si asteptatul aluatului sa creasca, modelatul si crestatul painii si mai ales mirosul care invaluie intreaga casa.. Sunetul crustei atunci cand e taiata si prima muscatura sunt cel mai bun mod in care putem incheia acest ritual magic. Si da, e aproape imposibil sa nu va iasa aceasta paine facuta doar din faina, apa, zahar, sare si drojdie. Crusta e crocanta, interiorul super moale si pufos. O sa va placa sigur.

Reteta

  • Timp de gatire: 190 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • 1kg faina
  • 5g zahar
  • 20g sare
  • 20g drojdie
  • 700ml apa calduta
  1. Instructiuni
  2. Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina si zaharul (15 minute).
  3. Amestecati faina cu sare si adaugati amestecul de apa calda si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine lipicios dar omogen.
  4. Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
  5. Dupa ce timpul s-a scurs, framantati din nou aluatul pentru aproximativ 5 minute si acoperiti-l pentru inca o ora. Daca aluatul este prea lipicios folositi ulei de masline pe palme pentru a-l modela mai usor.
  6. Dupa ce aluatul si-a dublat din nou volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 250 de grade si pe fundul acestuia asezati o tava cu apa.
  7. Modelati painea/painile in forma lungi cilindrice, crestati cu un cutit ascutit si asezati pe o tava tapetata cu hartie de copt. Acoperiti si lasati sa mai dospeasca 15-20 de minute.
  8. Introduceti tava cu painea/painile in cuptor doar atunci cand apa din tava fierbe.
  9. Lasati la copt timp de 10 de minute la 250 de grade cu tava cu apa in cuptor.
  10. Dupa primele 10 minute scoateti tava cu apa din cuptor si scadeti temperatura la 200 de grade si mai coaceti inca 10 minute sau pana cand painea devine aurie la suprafata si are o crusta crocanta.
  11. Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Pentru a face crusta moale, acoperiti imediat dupa ce ati scos tava din cuptor cu o alta tava mare de cuptor. O puteti felia doar dupa racirea completa, sau o puteti savura calda, rupta cu mana.
  12. O puteti pastra in saculeti de panza, invelita in folie, in frigider sau chiar feliata in congelator.