Un deliiiiiciu de toamna, auriu si rumen: Painea cu dovleac are un gust divin, e moale si pufoasa ca un norisor si face orice masa sa arate festiv. Arata adorabil, nu-i asa? Si e atat de buna fierbinte cu niste unt si miere. Nu este dulce, deci o puteti savura inclusiv cu preparate sarate.

Reteta

  • Timp de gatire: 190 min
  • Persoane: 4
  • Dificultate: Usor

  • Ingrediente
  • Pentru 5 painici (am facut 2 mai mari, 2 medii si una micuta): 500g faina
  • 5g zahar
  • 10g sare
  • 10g drojdie uscata
  • 250ml apa calduta
  • 100g piure de dovleac – copt si blenduit anterior (pentru a obtine painici si mai galbene puteti adauga mai mult piure de dovleac si mai putina apa, important este sa aveti in total 350ml de amestec lichid)
  • 2-3 linguri susan
  • 1 ou
  1. Instructiuni
  2. Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina si zaharul (15 minute). Adaugati apoi si piureul de dovleac si amestecati.
  3. Amestecati faina cu sare si adaugati amestecul de apa calda, dovleac si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine lipicios dar omogen.
  4. Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
  5. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 180 de grade
  6. Modelati painicile impartind in cate 5 bucati inegale. Modelati ca pentru chifle. Folosind sfoara veti putea da forma de dovlecel, infasurati ca in imaginea de mai sus si legati usor pentru ca painicile vor mai creste.
  7. Asezati painicile in tava si lasati sa mai dospeasca 15-20 de minute. Inainte de a introduce tava in cuptor ungeti bine peste tot cu oul batut si presarati susanul.
  8. Lasati painea in cuptor aproximativ 20-25 de minute sau pana cand observati ca e pufoasa, bine crescuta, auriu maronie la suprafata.
  9. Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Daca insa o preferati moale si la exterior acoperiti imediat cu o panza/ prosop de bucatarie curat.
  10. O puteti pastra in saculeti de panza, invelita in folie, in frigider sau chiar feliata in congelator.