Un deliiiiiciu de toamna, auriu si rumen: Painea cu dovleac are un gust divin, e moale si pufoasa ca un norisor si face orice masa sa arate festiv. Arata adorabil, nu-i asa? Si e atat de buna fierbinte cu niste unt si miere. Nu este dulce, deci o puteti savura inclusiv cu preparate sarate.
Reteta
- Timp de gatire: 190 min
- Persoane: 4
- Dificultate: Usor
- Ingrediente
- Pentru 5 painici (am facut 2 mai mari, 2 medii si una micuta): 500g faina
- 5g zahar
- 10g sare
- 10g drojdie uscata
- 250ml apa calduta
- 100g piure de dovleac – copt si blenduit anterior (pentru a obtine painici si mai galbene puteti adauga mai mult piure de dovleac si mai putina apa, important este sa aveti in total 350ml de amestec lichid)
- 2-3 linguri susan
- 1 ou
- Instructiuni
- Lasati drojdia sa se dizolve in apa calduta impreuna cu o lingura de faina si zaharul (15 minute). Adaugati apoi si piureul de dovleac si amestecati.
- Amestecati faina cu sare si adaugati amestecul de apa calda, dovleac si drojdie. Framantati timp de aroximativ 10 minute, pana cand aluatul devine lipicios dar omogen.
- Acoperiti si lasati sa creasca timp de o ora pana cand isi dubleaza volumul.
- Dupa ce aluatul si-a dublat volumul puteti pregati cuptorul. Preincalziti la 180 de grade
- Modelati painicile impartind in cate 5 bucati inegale. Modelati ca pentru chifle. Folosind sfoara veti putea da forma de dovlecel, infasurati ca in imaginea de mai sus si legati usor pentru ca painicile vor mai creste.
- Asezati painicile in tava si lasati sa mai dospeasca 15-20 de minute. Inainte de a introduce tava in cuptor ungeti bine peste tot cu oul batut si presarati susanul.
- Lasati painea in cuptor aproximativ 20-25 de minute sau pana cand observati ca e pufoasa, bine crescuta, auriu maronie la suprafata.
- Pentru a pastra crusta crocanta nu o acoperiti decat dupa ce s-a racit complet. Daca insa o preferati moale si la exterior acoperiti imediat cu o panza/ prosop de bucatarie curat.
- O puteti pastra in saculeti de panza, invelita in folie, in frigider sau chiar feliata in congelator.